Biznis vesti

Generalni direktor Rio Tinta: Nismo odustali od projekta Jadar

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

16/12/2022

-

10:11

Generalni direktor Rio Tinta: Nismo odustali  od projekta Jadar
EPA/MICK TSIKAS - Copyright EPA/MICK TSIKAS

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Rio Tinta Jakob Stosholm izjavio je da ta rudarska kompanija nije odustala od litijumskog projekta Jadar, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila mogućnost da se taj projekat nastavi, izveštava Rojters.

"Nismo počeli radove na Jadru. Realnost je da je to neverovatan resurs. To treba svetu, potrebno je Srbiji. Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, kazao je Stosholm na konferenciji za investitore u Sidneju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da ne vidi šanse za oživljavanje litijumskog projekta Rio Tinta vrednog 2,4 milijarde dolara, za koji su licence oduzete u januaru nakon protesta zbog zabrinutosti za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

Anglo-australijska kompanija se prošle godine posvetila tom projektu pošto su se globalne rudarske firme okrenule metalima potrebnim za prelazak na zelenu energiju, uključujući litijum, koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila.

Rio Tinto je u julu saopštio da "stražuje sve opcije" u Jadru u nastojanju da reši probleme lokalne zajednice.

Stosholm je, takođe, rekao investitorima da je vlada Kanade "veoma ushićena" zbog razvoja kritičnih minerala važnih u tehnologiji, uključujući bakar, litijum, nikl i minerale retke zemlje.

Rio Tinto je u maju počeo u Kvebeku proizodnju skandijum oksida, koji se koristi za jačanje aluminijuma u ​​industrijama poput vazduhoplovstva, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Biznis