Društvo

Euronews Centar: Litijum kao šansa ili ekološka pretnja za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Centar

16/11/2022

-

22:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon odluke Vlade iz januara, Rio Tinto je saopštio da poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta Jadar. Na sajtu kompanije međutim stoji da je usred kašnjenja revidirana dinamika realizacije Projekta "Jadar“ i da  se očekuje da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu).

Bojazan da tačka na iskopavanje litijuma i Rio Tinto ipak nije stavljena, u javnosti je podgrejala nova ministarka energetike Dubravka Đedović. Ona je govoreći za Euronews rekla da je Srbija srećna što leži na litijumu i da treba da razmotri kako da taj potencijal iskoristi.

Na sajtu Rio Tinta u Srbiji takođe se navodi da su potpisali Memorandum o razumevanju sa evropskom kompanijom za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija InoBat. Baš ove nedelje, stiže vest da slovački InoBat planira otvaranje fabrike baterija za električna vozila u Srbiji.

Na temu litijuma kao šanse za Srbiju ili ekološke pretnje u emisiji Euronews Centar govorili su prof. Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i prof. Rudarsko-geološkog fakulteta Dinko Knežević.

Komentari (0)

Srbija