Biznis vesti

Mali: Usvojeni budžet garancija podizanja standarda građana i razvoja zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

16:20

Mali: Usvojeni budžet garancija podizanja standarda građana i razvoja zemlje
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o budžetu za 2024. godinu, a usvojeni budžet je, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, garancija daljeg podizanja standarda građana, nastavka politike razvoja, kao i započetih projekata, građevinskog i infrastrukturnog preporoda Srbije.

"Srbija je ekonomski potpuno stabilna, ekonomija raste i važno je što je u ovim teškim, kriznim godinama država pokazala zrelost da održi tu stabilnost i očuva ne samo privredni rast već i da ispunjava osnovnu ulogu države, da bude podrška građanima i privredi", rekao je Mali, a saopštilo resorno ministarstvo. 

Budžetom za 2024. godinu predviđen je privredni rast od 3,5 odsto BDP-a, uz održavanje javnog duga na 51,7 odsto BDP-a.

"Uz maksimalnu likvidnost sa oko pet milijardi evra na računu, zaposlenošću na rekordnom nivou, niskom nezaposlenošću i očekivanim nastavkom visokog nivoa stranih direktnih investicija, budžet je odlična baza za sledeću godinu i sve moguće neizvesnosti koje ona može doneti", kazao je Mali. 

Kako je ranije izjavio, budžetom je predviđeno januarsko povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, kao i novo povećanje penzija od 14,8 odsto.

Rekao je i da su očekivanja da će BDP u apsolutnom iznosu ove godine iznositi oko 68 milijardi evra, a očekuje se da će sledeće godine iznositi oko 75 milijardi evra, dok je za kapitalne investicije u sledećoj godini izdvojeno 600 milijardi dinara, što je oko 6,8 odsto BDP-a.   

Ukupni prihodi predviđeni budžetom za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi dinara.

Uz budžet su usvojeni i predlozi odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Nacionalne službe za zapošljavanje. 

U usvojenom setu zakona se nalazi još 31 zakonsko rešenje iz nadležnosti Ministarstva finansija, među kojima su Zakoni o završnom računu budžeta Srbije za 2022. godinu, izmene zakona o javnim nabavkama, o duvanu i o elektronskom fakturisanju, kao i set poreskih zakona i sporazuma važnih za realizaciju velikih i značajnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis