Biznis vesti

"Sve je bilo džaba ako opet dođe do nekontrolisanog uvoza": Ističe rok za prelevmane na mleko, šta brine mlekare?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

30/10/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije uvela je u februaru ove godine prelevmane na mleko. Ta dodatna taksa ističe 31. oktobra. Uvedena je kako bi "obeshrabrila" domaće mlekare da mleko uvoze iz inostranstva po nižoj ceni nego što ga otkupljuju od srpskih proizvođača. Prelevmani su urodili plodom, ali kratkoročno. Iz udruženja mlekara upozoravaju da su domaći proizvođaču ponovo ugroženi ukoliko izostane kontrola uvoza. Postavlja se pitanje koliko je opravdan njihov strah. 

Mleko iz uvoza je jeftinije, a u toj surovoj tržišnoj utakmici odlučila je da arbitrira država - uvođenjem prelevmana. Stoga su domaći mlekari prethodnih devet meseci mogli na odahnu, ali njihovim ukidanjem budućnost uvoza mleka je neizvesna. 

"Mi ćemo opet doći u situaciju da naše mleko nikome neće trebati. Biće bolje njihovo mleko koje oni uvezu i stave na rafove. Potrošač će uzeti koje je jeftinije. Njega ne interesuje da li je to domaće ili nije. Jer svakom je svoj džep u pitanju - da li može da plati ono što je bolje ili ono što dobijemo 'na papiru' da je bolje", kaže za Euronews Srbija mlekar iz Subotice Marko Peić Tukuljac. 

Milan Pajić iz Udruženja proizođača mleka "Naše mleko" rekao je da je sve bilo džaba ako opet dođe do nekontrolisanog uvoza, jer onda "ništa nismo uradili i sve je to bilo kratkoročno". 

"Verovatno ćemo biti ugroženi ako taj uvoz bude bio nekontrolisan. To je svakako. Kako ne bismo bili ugroženi ako uvoz bude išao nekontrolisano?", naveo je Pajić za Euronews Srbija.

Sistem kvota kao način kontrole 

Na pitanje postoji li opasnost od nekontrolisanog uvoza mleka i da li su strahovanja mlekara opravdana, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS Nenad Budimović rekao je da su farmeri koji proizvode mleko generalno uvek u strahu što zbog domaće situacije, što zbog preteranog uvoza. 

"Međutim, mi ne možemo da trošimo više nego što možemo da pojedemo. Pretpostavljam da će neko rešenje biti možda prilikom izdavanja dozvola sistemom kvota, pa će se na taj način kontrolisati. Niko ne uvozi da mu roba stoji, nego prema potrebama. I dalje su mleko i proizvodi od mleka jeftiniji u EU nego u Srbiji, sama proizvodnja, zbog podsticaja, stimulacija izvoza u EU. Jednostavno mi ne možemo da se merimo, ali možemo da unapredimo i stabilizujemo sopstvenu proizvodnju", rekao je Budimović za Euronews Srbija. 

Euronews

Povodom navoda mlekara da će država da uvede neke manje vidljive mere kako bi sprečila uvoz mleka, Budimović je rekao da su među njima kvote. 

"Možemo da se ugledamo na EU koja ima mnogo tih skrivenih podsticaja kroz poreze, kroz gorivo, kroz razne vrste edukacija", dodao je on. 

Navodeći da prelevmani generalno ne daju na dugoročne staze nikakve efekte, Budimović smata da su oni od februara, kada su uvedeni, dali efekte u smislu smanjenog uvoza proizvoda od mleka, prvenstveno sira, putera i mleka u prahu. 

Budimović je, međutim, rekao da se za vreme važenja prelevmana nije uspelo da se primeni nešto sistemski što bi zaustavilo pad u mlečnom govedarstvu, a potom ga i unapredilo. 

Euronews Srbija

 

"Država daje za mlečno govedarstvo dosta novca, međutim taj novac kao da nema efekta na samu proizvodnju, nešto još sistemski treba uraditi", kaže Budimović i navodi regionalizaciju prozvodnje, podsticaje za povratak u mlečno govedarstvo, rad na reprodukciji i povećanju broja muznih grla. 

Budimović je rekao da će nove mere koje se odnose na povećanje premija za mleko i subvencije po hektaru i za kvalitetna grla od 1. januara doprineti povećaju broja grla. 

Prelevmani neće biti produženi

Kada je odlučeno da budu primenjeni prelevmani, kao posebno carinsko opterećenje, dat je rok. Za resornu ministarku Jelenu Tanasković dileme nema - prelevmani neće biti pruduženi. 

"Nema razloga više da budu produžavani. Zalihe su se definitivno potrošile. Oni su zaista odradili svoj posao, što se toga tiče. Zalihe su potrošene, mleko je na terenu počelo da skače", rekla je Tanasković u emisiji "Dobra zemlja". 

Paić Tukuljac trenutno mleko prodaje Šabačkoj mlekari, a da li će i nakon 31. oktobra nastaviti saradnju, za njega je neizvesno pitanje. 

No, izvesno je da i trenutno, sa aktuelnim prelevmanima, jedva preživljava. Taman toliko, kako kaže, da nadoknadi gubitke iz prethodnih godina. 

"Jako mala zarada. Nama tu ništa ne ostaje. Pogotovo što su tu i te dve loše godine. Mi sa tim mlekom, ne da ostaje nama nego začepljavamo rupe koje su nam ostale iz prethodnih godina. I mi tu ne možemo tako opstati", kaže Paić Tukuljac.

Pajić iz Udruženja "Naše mleko" kaže da su zbog prestanka važenja prelevmana prošle nedelje poslali zvaničan zahtev za razgovor na adresu Vlade Srbije. Odgovor još nisu dobili. 

Komentari (0)

Biznis