Biznis vesti

Tabaković: Uspešan aranžman sa MMF, prelazi iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

11:21

Tabaković: Uspešan aranžman sa MMF, prelazi iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti
Tabaković: Uspešan aranžman sa MMF, prelazi iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ugled i poverenje se dobijaju samo kroz rezultate a mi smo kao Narodna banka Srbije (NBS) i država to poverenje ostvarili upravo kroz rezultate, koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) razmatranjem druge revizije od 19. do 31. oktobra i prikazao, a očekujemo da 21. decembra  Izvršni odbor MMF-a to i potvrdi, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je na konferenciji za novinara, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, istakla da je osnovni instrument koji je omogućio da se postigne ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji usaglašenost monetarne i fiskalne politike i svega što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi, između ostalog i na privlačenju direktnih stranih investicija.

Prema njenim rečima, aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti, a na pitanje novinara koliko je do sada novca povučeno, Tabaković je rekla da je povučena milijarda i 180 miliona evra.

"Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom, ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti", rekla je Tabaković.

Na pitanje koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guverner je rekla da se očekuje da se 21.decembra održi sednica Izvršnog odbora direktora MMF-a, gde će se i formalno usvojiti izveštaj misije koja je bila u Srbiji i to će biti datum prelaska, naravno ako se ne desi nešto nepredviđeno i odbor se tada ne sastane.

Tabaković je istakla da je MMF u saopštenju naveo da su rizici, inače dobre politike Srbije, geopolitička kretanja i razvoj situacije u energetskom sektoru, neizvesnosti u pogledu ekonomskog rasta zbog trgovinskih partnera, izazovno okruženje kada je reč o inflaciji i dalja nestabilnost globalnog finansijskog tržišta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Navedeno je, međutim, da srpska ekonomija ima znatne rezerve protiv neizvesnosti, koje uključuju visoke devizne rezerve, depozite javnog sektora, relativno nizak javni dug, održivu dinamiku spoljnog duga kao i dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor", rekla je ona. 

Istakla je da su u zemlji obezbeđeni uslovi za dolazak stranih investitora i sigurnost finansijskog sistema, a dokazi za to su više od 24 milijarde evra bruto deviznih rezervi, više od 20 milijardi evra neto deviznih rezervi, više od 39 tona zlata u trezorima NBS, stabilan kurs dinara.

"Ciljevi ispunjeni na vreme"

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je aranžman uspešno završen i da su svi ciljevi ispunjeni na vreme.

"Naša ekonomija je uprkos krizi stabilna i sve što je u budžetu za narednu godinu predviđeno je realno i biće ispunjeno. Tu pre svega mislim na poboljšanja životnog standarda građana kroz povećanje plata, penzija i minimalne zarade", rekao je Mali.

Naveo je da je predlog MMF-a da aranžman postaje aranžman iz predostrožnosti što je, prema njegovim rečima, važna poruka i za građane i za moguće investitore.

Mali je kazao da BDP u Srbiji raste, da je rast prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen i u trećem kvartalu, da rastu industrijska proizvodnja, kao i uslužne delatnosti.

Prema njegovim rečima, plan je da rast BDP ove godine bude 2,5 odsto, sledeće godine 3,5 odsto, što je posebno važno da se zna u situaciji kada mnoge razvijenije zemlje ulaze u recesiju.

Naveo je da će Srbija ove godine prvi put imati BDP veći od 68 milijardi evra i da bi sledeće godine ta cifra trebalo da iznosi 74 milijarde.

"U saopštenju MMF-a je važna i ocena da imamo stabilno tržište rada i najveći broj zaposlenih do sada od 2,36 miliona", rekao je Mali i istakao da se ispravnim pokazala politika Aleksandra Vučiča da je otvaranje fabrika i novih  radnih mesta najbolja borba za standard građana i razvoj Srbije
 

Tanjug/Jadranka Ilić

 


Prema rečima ministra, ove godine su i direktne strane investicije najveće i iznose 4,5 milijardi evra.

"Vlada Srbije vodi odgovornu politiku i kada je reč o deficitu, pa će on ove godine biti 2,8 odsto a možda i manje, dok je plan bio da bude 3,3 odsto. Sledeće  godine će deficit biti 2,2 odsto", kazao je Mali.

Naveo je da su pohvale MMF-a za Srbiju stigle i kada je reč o javnom dugu, odnosno učešću javnog duga u BDP, što će do kraja godine iznositi oko 52 odsto, a prosek u evrozoni je oko 91 odsto.

"Imamo pet milijardi evra trenutno na računu, a devizne i rezerve u zlatu su veće nego ikada, što daje sigurnost građanima Srbije", ukazao je Mali.

Rekao je da su sve reforme o e-fiskalizaciji i e-fakturama ispunjene i da država sada želi da kroz strukturne reforme osnaži privredu da bi bila još otpornija.

Kao posebno važno, Mali je naveo to što je Međunarodni monetarni fond kredibilnim i opravdanim ocenio povećanje plata i penzija i svega što je predviđeno u budžetu za narednu godinu.

 

Komentari (0)

Biznis