Biznis vesti

Šef Misije MMF-a Donal Mekgetigan s Vučićem i Brnabić: Srbija postigla odlične rezultate, ispunjeni planirani ciljevi

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

15:02

Šef Misije MMF-a Donal Mekgetigan s Vučićem i Brnabić: Srbija postigla odlične rezultate, ispunjeni planirani ciljevi
Šef Misije MMF-a Donal Mekgetigan s Vučićem i Brnabić: Srbija postigla odlične rezultate, ispunjeni planirani ciljevi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan istakao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke MMF-a i sprovodeći ciljeve definisane aranžmanom sa ovom institucijom. 

O tome, kako je rekao, svedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci sa tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Mekgetigan je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim merama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od 8 odsto. 

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake preduzete u cilju transformisanja i stabilizacije EPS-a i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja  državnih preduzeća.

Vučić je zahvalio na oceni da Srbija odgovorno sprovodi program dogovoren sa MMF-om.

On je istakao da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspela da očuva ekonomiju, pa čak i da je dodatno ojača.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspešnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine. 

Misija MMF-a boravi u Srbiji od 19. do 31. oktobra u okviru drugog razmatranja stendbaj aranžmana.

Brnabić sa delegacijom MMF: Prioritet Vlade dalji privredni rast

Sa misijom MMF-a koju predvodi Donal Mekgetigan danas se sastala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana vrednosti oko 2,4 milijarde evra, koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine kao podrška dogovorenom ekonomskom programu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Sagovornici su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i konstatovali da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva i da se Srbija dobro bori sa efektima svetske krize uprkos svim izazovima, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju Vlade se navodi da je Donal Mekgetigan ocenio da je evidentan napredak Srbije i istakao dobre makroekonomske rezultate, koje je analizirao MMF, privredni rast i broj stranih direktnih investicija i stavljanje inflacije pod kontrolu, koja je i dalje izazov i za druge zemlje u Evropi i svetu.

On je naglasio da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje i da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi.

Brnabić je naglasila da je prioritet Vlade dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, nastavku investicija u IT sektor, biotehnologiju i veštačku inteligenciju i istakla da je fokus na reformama energetskog sektora i restrukturiranju preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS).

Premijerka je naglasila da sistem "Iskra", centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru i Jedinstveni informacioni sistem prosvete daju dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja, gde će fokus biti na radu sa talentovanom decom.

Brnabić je govorila o procesu digitalizacije zdravstvenog sistema od čega se ubuduće očekuju pouzdani i kompletni podaci na jednom mestu o važnim temama poput statistike koliko ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, liste čekanja i slično, a što će omogućiti i optimalnija ulaganja u zdravstveni sistem u budućnosti.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

 

Komentari (0)

Biznis