Biznis vesti

Mali sa delegacijom MMF-a: Srbija je na dobrom putu, pažljivo pratimo sva svetska dešavanja

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

15:14

Mali sa delegacijom MMF-a: Srbija je na dobrom putu, pažljivo pratimo sva svetska dešavanja
Mali sa delegacijom MMF-a: Srbija je na dobrom putu, pažljivo pratimo sva svetska dešavanja - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan, o svim otvorenim pitanjima i interesovanjima te međunarodne finansijske institucije o važnim ekonomskim pitanjima za Srbiju.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, ovo je drugi sastanak Malog i Mekgetigana i delegacije koja boravi u Srbiji do 31. oktobra u okviru drugog razmatranja stendbaj aranžmana. 

Dodaje se da su Mali i Mekgetigan razgovarali i o planiranom povećanju penzija u januaru 2024, o upravo usvojenom budžetu Srbije za narednu godinu, nivou javnog duga, poreskoj administraciji, energetskom sektoru, sistemu "Iskra", kao i neophodnoj zakonskoj regulativi za sprovođenje daljih reformi.

"Hvala na razumevanju i dosadašnjoj pordšci u teškim reformama koje sprovodimo. Puno toga je iza nas, ali čeka nas još posla i u tome je svaka podrška dragocena. Pažljivo pratimo sva svetska dešavanja koja nose ekonomske posledice i ponašamo se u skladu sa njima i na dobrom smo putu", poručio je Mali na sastanku održanom u Ministarstvu finansija.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ministar je izrazio očekivanje i da će Srbija sledeće godine imati još bolje ekonomske rezultate i naglasio da se nastavlja sa izgradnjom infrastrukture, auto-puteva i železničkih pravaca, prateće infrastrukture za organizaciju EKSPO izložbe po svim važećim zakonima, ali bez prostora za probijanje rokova, odlaganja i neefikasnost. 

"Hoćemo da izbegnemo sve situacije koje bi prolongirale bilo koju fazu realizacije ovog projekta koji je od velike važnosti za Srbiju", rekao je Mali. 

Na pitanje kakve su projekcije javnog duga za Srbiju u narednim godinama, Mali je, kako se navodi u saopštenju, kazao da su cifre ohrabrujuće, te da Srbija javni dug drži pod kontrolom uz nezaustavljanje reformi i razvoja, ali i uprkos krizi.

"Likvidni smo, zadovoljan sam performansama i načinom kako upravljamo javnim dugom", istakao je ministar finansija Srbije. 

U saopštenju se ističe da je Donal Mekgetigan ocenio da je dobro što je budžet Srbije za narednu godinu već usvojen i još jednom pohvalio sistem "Iskra", odnosno centralni informacioni sistem za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, kao i donetu Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima i unapređenje praćenja fiskalnih rizika. 

Mekgetigan je istakao i da očekuje da Srbija snažno nastavi reformu energetskog sektora.
Misija MMF u Srbiji započela je 19. oktobra. 

Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis