Biznis vesti

FED odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

09:46

FED odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka centralna banka FED odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu između 5,25 i 5,5 odsto, na nivou na kome se nalazi od jula. Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC), glavni odbor FED za monetarnu politiku, ovu odluku doneo je jednoglasno.

Kako se navodi na sajtu FED, nedavni pokazatelji sugerišu da je privredna aktivnost u SAD znatno porasla u trećem kvartalu, dok je stopa nezaposlenosti niska, a broj radnih mesta raste. Inflacija je i dalje povišena.

"Američki bankarski sistem je zdrav i otporan. Pooštreni finansijski i kreditni uslovi za domaćinstva i preduzeća verovatno će uticati na ekonomsku aktivnost u SAD, zapošljavanje i inflaciju. Obim ovih efekata ostaje neizvestan", navodi se u saopštenju.

Predsednik FED Džerom Pauel je na konferenciji za novinare izjavio da će smanjenje inflacije u SAD na dva odsto potrajati duže vreme, prenosi CNBC. 

On je naglasio da američka centralna banka još nije donela nijednu odluku o kamatnim stopama za decembarski sastanak, rekavši da će "FOMC uvek raditi ono što misli da je prikladno u datom trenutku".

Pauel je dodao da FOMC u ovom trenutku ne razmatra niti uopšte razgovara o smanjenju referentne kamatne stope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis