Biznis vesti

Promet u maloprodaji u Evrozoni u septembru pao za 0,3 odsto, treći mesec zaredom

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

16:59

Promet u maloprodaji u Evrozoni u septembru pao za 0,3 odsto, treći mesec zaredom
Promet u maloprodaji u Evrozoni u septembru pao za 0,3 odsto, treći mesec zaredom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Promet u maloprodaji u evrozoni je u septembru pao za 0,3 odsto u odnosu na avgust, treći mesec zaredom, saopštio je danas Evrostat.

Maloprodaja na nivou EU je mesečno pala za 0,2 odsto.

Kako se navodi na sajtu Evrostata, na godišnjem nivou je promet u maloprodaji u septembru pao za 2,9 odsto u evrozoni i za 2,7 odsto u EU.

Gledano po sektorima, maloprodaja neprehrambenim proizvodima u EU je mesečno pala za 1,8 odsto, dok je promet u maloprodaji hranom, pićem i duvanom porastao za 1,3 odsto a maloprodaja gorivom za motorna vozila za 0,1 odsto.

Na mesečnom nivou je najveći pad maloprodaje registrovan u Slovačkoj - dva odsto, Švedskoj - 1,1 odsto, Nemačkoj i Holandiji - po 0,8 odsto, a najveći rast u Sloveniji - 1,1 odsto, Poljskoj - jedan odsto, Danskoj - 0,9 odsto.

Gledano po sektorima, maloprodaja neprehrambenim proizvodima u EU je na godišnjem nivou pala za 3,2 odsto, kao i maloprodaja hrane, pića i duvana - za 0,9 odsto i maloprodaja gorivom za motorna vozila - za 6,9 odsto.

Na godišnjem nivou je najveći pad maloprodaje zabeležen u Sloveniji - za 17 odsto, Belgiji - 8,4 odsto, Mađarskoj - 7,3 odsto, a najveći rast u Španiji - 7,5 odsto. na Kipru - 4,1 odsto, u Luksemburgu - 2,6 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis