Biznis vesti

Cene nafte i gasa u padu: Građani Srbije mogu očekivati pojeftinjenje goriva, ali ono uvek malo "kaska" za berzama

Komentari

Autor: Lj.G.

15/11/2023

-

17:00

Cene nafte i gasa u padu: Građani Srbije mogu očekivati pojeftinjenje goriva, ali ono uvek malo "kaska" za berzama
Cene nafte i gasa u padu: Građani Srbije mogu očekivati pojeftinjenje goriva, ali ono uvek malo "kaska" za berzama - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Cene goriva u Srbiji u poslednjih mesec i po dana nisu rasle već je ono ove nedelje jeftinije na pumpama u odnosu na prethodnu. Inače, cene sirove nafte pale su na svetskim berzama, a upućeni kažu da je to dobra vest i za vozače u Srbiji i da se iz dosadašnjeg iskustva može očekivati i pad maloprodajnih cena. I cene gasa su na berzama pale. Stručnjaci navode da se to desilo zbog viškova i da je to trenutna situacija, ali ističu da viškovi neće uticati na pad cena gasa za domaćinstva s obzirom na fiksno ugovorene cene i količine. 

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata ranije je ponovo produžena do kraja novembra. Uredba je, kako se navodi u obrazloženju, usvojena u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda, imajući u vidu da je tržište derivatima nafte i dalje nestabilno.

Da je svetska berza sirove nafte nepredvidiva smatra počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. 

On za Euronews Srbija kaže da je izuzetno teško bilo šta prognozirati jer praktično u jednom momentu cena najčešće ipak zavisi od ponude i potražnje. 

AP/Matt Brown

 

"Da bi cena sirove nafte rasla i da bi došla na nivo 80 ili 90 dolara po barelu, proizvođaci, posebno Saudijska Arabija i Rusija, smanjili su proizvodnju da bi napravili veštački manjak i da bi time cena rasla. Međutim, očigledno je da je potražnja relativno mala zbog odnosa u svetu, možda i toga što se Kina snabdela priličnim rezervama, a od nivoa privrednih aktivnosti u Kini puno zavisi. Mala potražnja je onda prouzorokovalo da cena na berzi pada, ali je vrlo tesko predvideti šta će dalje da se dešava. Po pravilu, kada je na severnoj hemisferi zima, onda najčešće cena raste jer je potražnja veća, ali kao što vidimo ništa ne mora da znači", navodi Atanacković. 

Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji 

Prema neki podacima, cene surove nafte su pale na najniži nivo od avgusta, a Atanacković kaže da se iz dosadašnjeg iskustva takođe može očekivati pad maloprodajnih cena, jedino što to pojeftinjenje uvek "dolazi malo sporije" nego što pokazuju cene sirove nafte. 

"Razlog tome je što praktično u maloprodajnoj ceni, cena sirove nafte učestvuje sa oko 30 odsto, ostalo su troškovi prerade i transport. U našoj zemlji je relativno veliki odnos koji uzima sam porez. Uvek kada se cena sirove nafte povećava, cena goriva se povećava, kada se smanjuje, i cena goriva se smanjuje. Jedino što je gotovo činjenično je da kada se smanjuje, ne smanjuje se tako brzo i ne smanjuje se na onaj nivo koji bi mogao da se očekuje", rekao je Atanacković. 

On kaže da za to postoji jedan razlog koji navode proizvođači rafinerije, a to je da praktično kada vidimo cenu sirove nafte na berzi, ona se uvek odnosi na isporuke koje će tek kasnije da uslede. 

"Postoji pretpostavka da je sirova nafta koja se sada prerađuje u našim i drugim rafinerijama nabavljena po ceni  koja je važila pre dva i više meseca, a onda i ako se smanjila cena koja je predviđena za nabavku, tek za dva meseca  ona još uvek vuče posledice ranije plaćene skuplje", objasnio je Atanacković. 

"Cena gasa pala zbog viškova" 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da su skladišta gasa na rekordno visokom nivou i da je osigurana bezbednost snabdevanja. Ona je navela da je obezbeđeno blizu 680 miliona kubnih metara gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, što je istorijski rekord. 

Inače, cena gasa se na svetskim berzma spustila na rekordno nizak nivo od sredine 2021. godine. Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić objašnjava za Euronews Srbija da cena gasa stalno varira u toku godine za one koji nemaju fisknu ugovorenu cenu sa isporučiocem gasa. 

Euronews

 

Onda je, dodaje, u trenutku kad se pojavi višak na tržištu, normalno da cena pada. 

"To je potpuno normalna situacija koja se sada desila kada je cena gasa trentuno pala i kada je ponuda na svestkom tržištu veća nego što je potražnja", navodi Vuletić. 

On kaže da je svako ko je prozvodio tečni priordni gas i stavljao ga u svoje rezerovare, sada počeo da ga iznosi na tržište i pojavljuje se veća količina. 

"Cena je pala jer preko leta se nije kupovao tečni prirodni gas koji se proizvodio i sada kada dolazi zima i kada se traži, svi su izašli na tržište. Desila se situacija da je izašlo više nego što se traži i cena prirodno mora da padne", rekao je Vuletić. 

On je, međutim, naveo da nikada ne može da se kaže koliko je pala cena gasa jer je reč o direktnom dogovoru između kupca i prodavca. 

"Ako se dogovore za određenu cenu, oni neće to da kažu da ne bi naljutili nekog drugog kupca. Kada se ugovoraju, cene nikada nisu javne. Ako sad neko kaže da to sad košta 350 dolara, to je iz glave rekao, to nije činjenica", dodaje on.

Pojeftinjenje gasa na svetskim berzama ne može da utiče na cenu u Srbiji zbog fiksno ugovorenih cena i količine, ali zbog inflacije cena mora da ide nagore, rekao je Vuletić. 

On kaže da su viškovi gasa na tržištu dobra vest, ali da će takva situacija da traje nedelju dana i da će cena, čim neko otvori svoja skladišta i kada proda gas, odmah da ode naviše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis