Biznis vesti

Đedović Handanović: Cilj je da cena goriva bude stabilna

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

16:15

Đedović Handanović: Cilj je da cena goriva bude stabilna
Đedović Handanović: Cilj je da cena goriva bude stabilna - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović tekla je danas da je cilj države da do kraja godine održava cenu goriva stabilnom, dodajući da će to raditi u dijalogu sa naftnim kompanijama.

Đedović Handanović je u Skupštini Srbije rekla da cena benzina ide na dole, dok je cena dizela stabilna i istakla da će nastojati da tako ostane i u budućnosti.Ona je odbacila tvrdnje da je cena benzina u Srbiji najskuplja, navodeći da je u proseku sa cenama na evropskom tržištu, ali i jeftinija od nekih zemalja u regionu,  kao što je Crna Gora.

Ministarka je kazala da postoji dobar dijalog sa Naftnom industrijom Srbije i da se iznalaze rešenja u svakom momentu, u interesu građana i privrede.

"To što nismo više većinski vlasnici u toj kompaniji, to se ne može dati kao opaska nikome ko sedi u ovoj vladi i ko je sedeo u vladi u poslednjih 10 godina. Ono što je urađeno ne možemo da povratimo, ali možemo da se borimo da i dalje izvlačimo najveće koristi kroz strateški dijalog, i to upravo radimo. To smo radili i prošle godine kada su cene energenata divljale na tržištu", rekla je Đedović Handanović.

Podsetila je da su se cene goriva malo smirile u prvoj polovini godine, ali da sada cene nafte i naftnih derivata u Evropi i svetu rastu.

"Podsetiću građane da u poslednje tri nedelje nije došlo do povećanja cene dizela, a benzin opada konstantno, bez obzira na određeni rast cene nafte na svetskom tržištu. Kada pričamo o dizelu, cena je ostala stabilna od 214 dinara već treću nedelju zaredom", rekla je ministarka.

Kada je benzin u pitanju, kaže ministarka, cena je opala između 6.oktobra i 20.oktobra sa 188 dinara na 182 dinara,  bez obzira na to što je cena nafte na svetskom tržištu porasla sa 88 dolara na 93 dolara po barelu.

Kako je istakla, država vodi odgovornu politiku i pokušava da veće cene nafte i naftnih derivata ne utiču negativno na inflatorne pritiske.

"Znamo da je jedan od ciljeva vlade da održi inflaciju pod kontrolom", zaključila je Đedović Handanović.

 

Komentari (0)

Biznis