Biznis vesti

Merkator potpisao ugovor o kupovini Engrotuša

Komentari

Autor: PR

15/11/2023

-

15:00

Merkator potpisao ugovor o kupovini Engrotuša
Fabris Peruško,Uroš Verbovšek, Andraž Tuš, Tomislav Kramarić, Hrvoje Bošnjak, Zoran Mitreski - Copyright Fortenova

veličina teksta

Aa Aa

Merkator je danas potpisao ugovor o kupovini 100 posto udela u Engrotušu. S potpisivanjem ovog ugovora pokrenuta je i procedura za dobijanje saglasnosti Agencije za zaštitu tržišne konkurencije Republike Slovenije (AVK). Spajanje Merkatora, koji je u vlasništvu Fortenova grupe i Engrotuša, osnažiće tržišnu poziciju obe kompanije, i pružiti nove razvojne prilike slovenačkim dobavljačima i zaposlenima. Potpisnici ugovora uvereni su da ova integracija predstavlja odličnu podlogu za budući rast zajedničke kompanije, kao i dugoročnu održivost poslovanja od koje će koristi imati svi deoničari, a samim tim i čitava privreda.

"Veliko nam je zadovoljstvo što godinu zaključujemo još jednom velikom akvizicijom u maloprodaji. Nakon marketa Franca u Crnoj Gori, preuzimanje Tuš trgovina drugo je veliko širenje naše prodajne mreže u kratkom vremenu, čime definitivno potvrđujemo status najjačeg domaćeg regionalnog maloprodajnog lanca u regionu i dokazujemo ono što smo najavili kad smo 2021. godine integrisali Merkator u mrežu Fortenova grupe. Naše zadovoljstvo je tim veće, ako se uzme u obzir koliko je poslovanje u maloprodaji u prošloj i ovoj godini bilo zahtevno. Uprkos tome, ostali smo vrlo fokusirani na realizaciju strategije kojoj je osnovni cilj da u celoj mreži priđemo što bliže kupcima i kontinuirano im nudimo širok izbor proizvoda i usluga po pristupačnim cenama, a istovremeno kroz izvrsne odnose sa lokalnim dobavljačima, radimo na jačanju privrede u pet država u kojima poslujemo. Duboko smo uvereni da je to najbolja garancija dugoročnog razvoja čitavog nacionalnog privrednog lanca – od proizvodnje preko prerade do trgovine – što zatim, počevši od zapošljavanja, preko podrške investicijama, predstavlja i značajan doprinos održivom rastu privrede u regionu", istakao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Fortenova

 

Andraž Tuš je u ime prodavca kompanija Tuš holding i AH Invest 1 naglasio: "Danas smo potpisali ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u kompaniji Engrotuš d.o.o., bez učešća drogerije Tuš, koja je u procesu izdvajanja. Nakon višemesečnih pregovora odlučili smo se za kupca koji je, po našem mišljenju, najbolji izbor za zaposlene, poslovne partnere i razvoj osnovne delatnosti kompanije. Verujemo da će ova integracija imati pozitivne efekte na slovenačku privredu".

Tomislav Kramarić, predsednik Uprave Mercatora: "Ovom transakcijom se nastavlja vlasnička konsolidacija u sektoru trgovine. Merkator beleži stabilan organski rast, a akvizicija i spajanje s Engrotušem će nam pomoći u ostvarenju poslovnih ciljeva. Uveren sam da je ova integracija u svačijem interesu, od zaposlenih, pa sve do slovenačkih dobavljača u čitavom lancu. Povezivanjem ćemo ojačati i stabilnost oba trgovačka društva, a slovenačkim potrošačima ponuditi najbolji izbor proizvoda i usluga".

Do okončanja postupka dobijanja saglasnosti Agencije za zaštitu tržišne konkurencije, ne možemo da komentarišemo detalje ugovora niti dalje razvojne planove kompanije.

Komentari (0)

Biznis