Biznis vesti

Saudijska Arabija spremila plan za veću potražnju nafte i gasa u zemljama u razvoju

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

22:53

Saudijska Arabija spremila plan za veću potražnju nafte i gasa u zemljama u razvoju
Saudijska Arabija spremila plan za veću potražnju nafte i gasa u zemljama u razvoju - Copyright AP/Matt Brown

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija pokreće ogroman globalni investicioni plan kako bi podigla potražnju za naftom i gasom u zemljama u razvoju, otkriveno je u ''tajnom istraživanju'' koje je danas preneo Gardijan.

Britanski list navodi da su kritičari plana ukazali na to da je osmišljen tako da se zemlje "privuku da koriste štetne proizvode".

Pomenuti Program održivosti potražnje za naftom (ODSP), prema britanskom mediju, urađen je pod direktnim nadzorom neformalnog vladara Saudijske Arabije, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, a u njega su uključene i najveće saudijske organizacije, kao što su Javni investicioni fond od 700 milijardi dolara, najveća svetska naftna kompanija ''Aramko'', petrohemijska kompanija ''Sabic'' i najvažnija saudijska ministarstva.

Prema navodima Gardijana, istraga je dala detaljne informacije o planovima kako da se poveća upotreba automobila, autobusa i aviona na fosilna goriva u Africi i drugde, s obzirom na to da bogate zemlje sve više prelaze na čistu energiju.

Gardijan napominje da ODSP treba da ubrza razvoj supersoničnog vazdušnog saobraćaja, za koji se, kako se primećuje, koristi tri puta više mlaznog goriva nego kod konvencionalnih aviona, a tu su i planovi za partnerstvo sa industrijom automobila u masovnoj proizvodnji jeftinog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dalji planovi podrazumevaju promovisanje motornih brodova koji koriste zagađujuća goriva, piše dalje londonski list.

U javno dostupnim informacijama, program je u velikoj meri predstavljen kao "uklanjanje barijera za transport energije u siromašnije zemlje i povećanje održivosti", kao na primer uvođenjem gasnih peći za kuvanje koje zamenjuju one koje rade sagorevanjem drveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis