Biznis vesti

Sultan Al Džaber: Postupno ukidanje uglja, nafte i gasa vraća svet u pećine

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

14:41

Sultan Al Džaber: Postupno ukidanje uglja, nafte i gasa vraća svet u pećine
COP28 - Copyright Tanjug/Photo by COP28/Neville Hopwood

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući samita COP28 koji se održava u Dubaiju, Sultan Al Džaber iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocenio je da iza zahteva za postupnim ukidanjem fosilnih goriva "nema nauke", upozorivši da bi postupno ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo svet "u pećine".

Prema oceni brojnih naučnika ovi komentari predsedavajućeg samita COP28 bili su "neverovatno zabrinjavajući, graničili se sa poricanjem klimatskih promena" i u suprotnosti su sa stavovima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša, prenosi londonski Gardijan.

Al Džaber je dao ove komentare odgovarajući na pitanja Meri Robinson, bivše specijalne izaslanice UN za klimatske promene i predsednice grupe Elders, nezavisnog međunarodnog tela koje okuplja svetske lidere.

Pored toga što predsedava samitom COP28 u Dubaiju, Al Džaber je i izvršni direktor Adnoc-a, državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, što mnogi posmatrači vide kao ozbiljan sukob interesa.

Robinson je konstatovala da je svet u apsolutnoj krizi koja povređuje žene i decu više nego bilo šta drugo i to najviše zbog toga što još ne postoji obaveza da se ukine potrošnja fosilnih goriva.
Al Džaber joj je uzvratio rekavši da je pristao da prisustvuje sastanku uveren da će to biti trezven i zreo razgovor.

"Ni na koji način neću da učestvujem u bilo kakvoj raspravi koja je alarmantna, jer u njoj nema nauke i nema utemeljenja u tom scenariju koji predviđa zaustavljanje porasta srednje globalne temperature na 1,5 stepen Celzijusa", rekao je Al Džaber.

Robinsonova ga je dodatno izazvala rekavši da je pročitala da Al Džaberova naftna kompanija Adnoc ulaže u znatno veću proizvodnju fosilnih goriva u budućnosti, a on je odgovorio da ona čita samo "svoje medije koji su pristrasni i pogrešni".

"Molim vas, pomozite mi, pokažite mi mapu puta za postepeno ukidanje fosilnih goriva koja će omogućiti održivi socioekonomski razvoj, osim ako ne želite da vratite svet u pećine. Pokažite mi rešenja. Prestanite da upirete prstom. Prestanite", rekao je Al Džaber.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao je komentare Al Džabera kao "neverovatno zabrinjavajuće, na ivici poricanja klimatskih promena".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis