Biznis vesti

Istraživanje AmCham o poslovnoj klimi u Srbiji: Kako optimizam američkih investitora pretvoriti u realne investicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/12/2023

-

12:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Članice Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji već 11 godina sprovode istraživanje o poslovnoj klimi, a danas su rezultati poslednjeg predstavljeni na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme". Glavne teme skupa bile su ubrzanje na putu evropskih integracija i reforme za rast i razvoj podržane od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Tradicionalno godišnje istraživanje Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) u 2023. o poslovnoj klimi i poverenju investitora pokazalo je da većina članica te komore beleži rast poslovanja, posebno prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije.

Kako je rečeno na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme", istraživanje je pokazalo da su članice AmChama umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji i da su je ocenili ocenom 2,9 na skali od jedan do pet, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolju prosečnu ocenu poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Istovremeno, kako je naglašeno trend rasta umereno zadovoljnih članica je stabilan i on je bio 46 odsto 2016, a ove godine je 78 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da je primetan pad nezadovoljnih članica AmChama i on je sa 53 odsto koliko je bio 2016, ove godine svega 14 odsto.

Na predstavljanju rezultata istraživanja je rečeno i da su mala i mikro preduzeća koja nisu AmCham članovi, a deo su uzorka istraživanja, delili stavove većih kompanija i poslovnoj klimi u Srbiji su dali ocenu 3.

Printskrin/Tanjug video

 

"Srbija ima bolju poslovnu klimu od svih zemalja u regionu koje nisu u EU"

O tome kakva je poslovna klima u Srbiji za Euronews Srbija uoči konferencije govorio je predsednik Američke privredne komore Stefan Lazarević. On kaže da su članice Američke privredne komore poslovnu klimu u Srbiji ocenile visokom ocenom 2,9. 

"To je visoka ocena, jer je najveća prosečna ocena u poslednjih 11 godina i svakako veća od prošlogodišnje prosečne ocene", naveo je on. 

Ako se pogledaju zemlje u regionu i rangiranje Srbije, Lazarević je rekao da se tu stvari nisu mnogo promenile u poslednjih 11 godina. 

"Dakle, Srbija ima bolju poslovnu klimu od svih zemalja u regionu koje nisu u EU, ali s druge strane ima malo lošiju poslovnu klimu i lošije se poslovno kotira od zemalja koje su u EU. To je i normalno, jer kompanije koje posluju u EU imaju pristup većem tržištu. S druge strane, u EU su dostupni razni fondovi koji omogućavaju razvoj poslovanja i olakšavanje poslovanja", kaže Lazarević.

Prognoza je optimističnija 

Na pitanje gde su u privredi Srbije najveći potencijali koji mogu da se iskoriste, Lazarević je naveo da je to domen zelene agende koji podrazumeva potpunu transformaciju energetskog sektora i unapređenje zaštite životne sredine. 

Unsplash

 

"U tome stvarno ima mnogo toga da se uradi. Takođe, digitalna transformacija državne administracije i unapređenje sistema zdravstvene zaštite", kaže Lazarević. 

Kada je reč o prognozama u vezi sa poslovanjem za narednu godinu, Lazarević je rekao je prognoza članica Američke privredne komore optimističnija nego u godinama krize koje su obeležile pandemija i rat u Ukrajini.  

Taj optimizam, dodaje on, ukazuje na to da se ekonomija delimično oporavila i da se povratilo poverenje investitora nakon godina krize. 

"Da bi se optimizam pretvorio u realne investicije koje se najavljuju i otvaranje novih radnih mesta koje se takođe najavljuje, neophodno je da zajedno sa Vladom Republike Srbije, Američka privredna komora radi na unapređivanju institucionalnih reformi u oblasti sudstva, zdravstva, radnopravne regulative, suzbijanja sive ekonomije i sprovođenja zelene agende", naglasio je Lazarević. 

Kada je reč o prognozi poslovanja za 2024. istraživanje AmChama je pokazalo da povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje oko dve trećine članica ove komore, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih. 

Ipak, kako je istaknuto, ovaj rast optimizma pokazatelj je delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora, ali da ipak nivo entuzijazma iz 2019. godine još uvek nije dostignut, a rezultati su slični onima iz 2016. godine.

Koje su preporuke 

Govoreći o reformskoj agendi buduće vlade Srbije, Lazarević je rekao da je bitno da naredna vlada ima pun mandat kako bi u potpunosti mogla da se posveti sprovođenju institucionalnih reformi. 

"Mi bismo voleli kao privreda da vlada iskoristi šansu koju je pred nas stavio Plan razvoja Evropske unije jer upravo zahvaljujući ovom planu može da se više radi na integracijama unutar regiona. Ukoliko bi se ekonomije regiona više integrisale, to bi ukupan obim ekonomije u regionu povećao za nekih 10 odsto" kaže Lazarević. 

On je dodao da plan rasta koji je predstavila Evropska unija predviđa i finansijska sredstva za sprovođenje reformi, tako da je pun mandat vlade i fokus na iskorišćavanje prilika iz ovog plana rasta nešto što bi pozdravile i članice Amerčke privredne komore, ali i mala i srednja preduzeća. 

TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

 

 

Ključni izazovi

Kao ključne izazove za poslovanje u narednom periodu istraživanje AmChama je pokazalo da kompanije prepoznaju visoku stopu inflacije, dostupnost radne snage i efikasnost državne uprave.

Na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme" rečeno je i da visoka stopa inflacije i njeno sporije padanje nego u evrozoni, predstavlja izazov za jako širok dijapazon kompanija, imajući u vidu smanjenje kupovne moći potrošača i nepredvidive skokove cena inputa.

Dostupnost radne snage predstavlja prepreku za blizu dve trećine AmCham članica i nalazi se konstantno među dva najveća izazova u istraživanjima u poslednjih šest godina.

Efikasnost državne uprave, kako je navedeno, treći je po značaju izazov na koji upozorava čak polovina AmCham članica, a to je značajan skok u odnosu na izazove identifikovane prošle godine i ukazuje na neophodnost jačeg tempa reformi koje smanjuju administrativni teret poslovanja, od kojih je veliki deo započet za mandata ove, ali i prošle Vlade Srbije, ali još uvek nije sproveden, kao što je na primer digitalizacija zdravstva, digitalizacija radno pravne dokumentacije ili e-bolovanje.

Naglašeno je i da članice AmCham-a već više od pet godina prepoznaju smanjenje korupcije, uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa kao prve prioritete u reformama koje Vlada Srbije treba da sprovede u okviru sistemskog unapređenja poslovnog okruženja.

Ove reforme spadaju u fundamentalne reforme neophodne za dalji napredak ka EU, i korišćenje prilika iz Plana rasta EU koji je ponuđen zemljama Zapadnog Balkana.

Drugo mesto po značaju reformskih prioriteta zauzima dalja digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende, dok je na trećem mestu suzbijanje sive ekonomije. 

Zamenica izvršnog direktora Am Chama Amalija Pavić je navela da je istraživanje pokazalo i da mikro i mala preduzeća takođe prioritizuju institucionalne reforme, ali u nešto drugačijem redosledu, tačnije predvidiv poreski sistem i efikasna Poreska uprava njima su na prvom mestu, dok nakon toga slede smanjenje korupcije i sive ekonomije. 

Prema njenim rečima, ova preduzeća prioritizuju fleksibilnije radne propise i transparentniji sistem javnih nabavki.

Ona je navela i već nekoliko godina zaredom, više od dve trećine ispitanika u okviru članstva AmCham-a (67 odsto), ali i malih i mikro preduzeća (62 odsto), smatra da bi obrazovanje trebalo da bude prvi prioritet za alokaciju budžetskih sredstava sa ciljem pravljenja zdravih osnova za dugoročno povećanje privrednog rasta.

AmCham je istraživanje "Jedanaesto prolazno vreme" sproveo uz pomoć Ipsos Strategic Marketing-a, u periodu od jula do oktobra 2023. godine.

Miščević: Kompanije okupljene oko AmChama važan partner Vladi Srbije

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da Vlada Srbije čini sve kako bi sprovela reforme koje su, s jedne strane, obaveza Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali koje svakako predstavljaju i važan preduslov za dolazak novih investicija i unapređenje poslovanja u našoj državi.

Ona je na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme" kazala da su kompanije okupljene u AmChamu jedan od najvažnijih partnera Vlade Srbije.

"One su, slobodno mogu reći, motor razvoja našeg društva, s obzirom da je reč o ulaganjima u tehnologiju, i to uglavnom IT kompanije", kazala je ona i zahvalila AmCham-u na poverenju koje dugi niz godina iskazuje prema Srbiji, što rezultira povećanjem poslovanja američkih kompanija u Srbiji.

Ministarka je podsetila da su glavne reforme na kojima Vlada Srbije radi u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda.

FoNet/Ana Paunković

 

"Evo i danas razgovaramo sa Evropskom komisijom o novoj strategiji za prevenciju korupcije, postizanju jos boljih ekonomskih i finansijskih standarda, transportu, energetici i evropskim mrežama. Da bi napredovali ka članstvu, svakako, ali sa prevashodnim ciljem da omogućimo bolje poslovanje kompanija, širenje delatnosti, nova zapošljavanja i bolji standard za sve nas", naglasila je Miščević.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil kazao je da je njegova zemlja jedan od najvećih zagovornika integracije u EU i da će pristup Srbije toj zajednici biti važan pozitivan signal za kompanije iz Amerike koje žele da posluju sa Srbijom.

"Američke kompanije su ubeđene da će Srbija biti u EU u budućnosti", naglasio je Hil.

Komentari (0)

Biznis