Biznis vesti

Minić: Mini Šengen će se utopiti u zajedničko regionalno tržište

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

11:33

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Na početku drugog dana regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je za Euronews Srbija da je bilo koji format koji podsiče regionalnu saradnju dobar.

Navodi da je jedno od glavnih dostignuća malog Šengena regionalno tržište rada.

Kako kaže, iako se od ranije radi na uspostavljanju saradnje u regionu, s obzirom na trzavice između zapadnobalkanske četvorke, mini Šengen je uspeo u ovom formatu tri zemje i poklapa se sa idejom o zajedničkom regionalnom tržištu.

"Srbija ima probleme, nedostatak radne snage u nekim sektorima, pogotovo u građevinartstvu, vozači...To će biti sve češća pojava imajući u vidu sve veći odliv kvalifikovanog i obrazovanog stanovništva, tako da je regionalno tržište radne snage urgentna potreba", rekla je Minić.

Ona je istakla važnost bržeg prelaska robe preko graničnih prelaza, što je dodatno došlo do izražaja tokom epidemije.

"Drugo dostignuće Mini Šengena je ubrzavanje prelaska robe preko graničnih prelaza Tabanovci sa Severnom Makedonijom i prelaza Severne Makedonije sa Albanijom i to je takođe veoma važno. Upravo tokom kovida, sa uvođenjem zelenih koridora kako su nazvani pokazalo se da je to velika potreba za čitav region, brz prelazak robe tamo gde se mnogo čekalo i gde su se ogromna sredstva gubila", izjavila je Minić za Euronews Srbija.

Predsednica Evropskog poketa navodi da će se, prema procenama mini Šengen utopiti u zajedničko regionalno tržište, ali da se moraju otkloniti određeni problemi koji postoje.

"Mini Šengen pokriva samo jedan blok u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, on nema institucionalnu strukturu, sastanci su improvizacija", kazala je Minić.

Kako je rekla, moguće je da se ime malog Šengena promeni u "Regionalna ekonomska zajednica", "što bi bilo i logično".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis