Biznis vesti

Varufakis na konferenciji na Kopaoniku: Zabrinjava što Evropljani postaju siromašniji

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

15:57

Varufakis na konferenciji na Kopaoniku: Zabrinjava što Evropljani postaju siromašniji
Napad na bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa u Atini - Copyright AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Zabrinjava to što Evropljani postaju siromašniji, ne samo kao stanovništvo već i svi pojedinačno, izjavio je danas grčki ekonomista i bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis na drugoj regionalnoj "Look up" konferenciji na Kopaoniku.

"Da vas podsetim, 2008. godine prosečan prihod u celoj Evropskoj uniji, a tu posmatram i Veliku Britaniju, bio je 10 odsto viši nego što je bio u SAD. To je bio prosečan prihod u Americi, ali 2022. godine Amerika ima 26 odsto više prihoda nego što je to bio slučaj u Evropi prošle godine", rekao je Varufakis.

Dodao da je ta činjenica zabrinjavajuća, jer pokazuje da stanovništvo Evrope postaje siromašno.

Varufakis je rekao da se osnovna potrošnja na zelenu tranziciju povećava za 5.000 evra svake godine.

Naglasio je da Evropska investiciona banka, koja je šest puta veća od Svetske banke u pogledu kapaciteta za podizanje svetskog duga, nema dovoljno novca za zemlje koje su u zelenoj tranziciji.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis