Biznis vesti

Đedović Handanović: Veliko interesovanje za subvencije za energetsku efikasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2023

-

14:09

Đedović Handanović: Veliko interesovanje za subvencije za energetsku efikasnost
Tanjug/Nenad Mihajlović - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Novom Sadu ugovore za 260 građana koji su dobili subvencije Ministarstva i lokalne samouprave za sprovođenje mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

"Veliko je interesovanje građana za subvencije za energetsku efikasnost i do danas je u 20 gradova i opština širom Srbije ukupno potpisano oko 1.400 ugovora sa građanima. Samo u Novom Sadu uručeno je 260 ugovora, što je najveći broj ugovora koji se odjednom dodeljuje na ovom javnom pozivu. Ukupna vrednost projekta je 75 miliona dinara, a javni poziv još nije završen i građani Novog Sada mogu i dalje da se prijavljuju", rekla je ministarka.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Đedović Handanović je navela da mere energetske efikasnosti doprinose da građani troše manje energije, da pomognu svojim novčanicima, ali i čitavom energetskom sistemu da se bolje nosi sa izazovima energetske tranzicije i da se unapređuje životna sredina.

Đedović Handanović je istakla da je država na različite načine podsticala građane da smanje potrošnju energije i podsetila da je u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na racionalnu potrošnju energije.

"Posebno smo vodili računa o najugroženijima, uključujući i penzionere sa minimalnim penzijama, kojima je odlukom Vlade omogućeno da smanje svoje račune za struju, gas, odnosno grejanje tokom grejne sezone", dodala je Đedović Handanović.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Naglasila je da će Ministarstvo u Novom Sadu sufinansirati i energetsku sanaciju OŠ "Branko Radičević", kao i da ova lokalna samouprava učestvuje u Javnom ESCO projektu, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama u sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu grejanja prema potrošnji.

Ukupno su Ministarstvo i Grad Novi Sad u energetsku efikasnost u prethodne tri godine uložili oko 211 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da projekti u oblasti energetske efikasnosti koje zajednički realizuju Grad Novi Sad i Vlada Srbije prestavljaju najbolji primer saradnje lokalne i republičke vlasti.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Novosađani su prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti, kao što su zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova ili ugradnja solarnih panela, itekako mogu da smanje potrošnju energije i samim tim svoje račune. Takođe na ovaj način najdirektnije štitimo i životnu sredinu u Novom Sadu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, više od 430 građana na osnovu sprovedenih javnih poziva, tokom prethodne i ove godine u Novom Sadu dobilo je bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela, zamenu stolarije i ugradnju kotlova na gas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis