Biznis vesti

Đedović Handanović: EPS će 2023. godinu završiti sa istorijski najboljim prihodom, dobit preko 90 milijardi dinara

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

21/12/2023

-

10:01

Đedović Handanović: EPS će 2023. godinu završiti sa istorijski najboljim prihodom, dobit preko 90 milijardi dinara
Đedović Handanović: EPS će 2023. godinu završiti sa istorijski najboljim prihodom, dobit preko 90 milijardi dinara - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije (EPS) će 2023. godine završiti sa istorijski najboljim prihodom, a procene su da će dobit značajno premašiti 90 milijardi dinara, istakla je u autorskom tekstu za NIN ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja ističe da u budžetu za 2024. godinu nisu predviđena izdvajanja za EPS.

Ona navodi da su deponije uglja pune, kao i akumulacije vode, a pokrenute su investicije koje nisu završavane godinama, poput revitalizacije agregata na Đerdapu 1.

Đedović Handanović je napomenula i da je Srbija, u uslovima pandemije i energetske, a zatim i krize zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, uspela da među prvima obezbedi dovoljne količine gasa i da ga uskladišti u Banatskom Dvoru i Mađarskoj.

Obezbedili smo dovoljne količine uglja i mazuta za proizvodnju u našim termoelektranama, dok operativne i obavezne rezerve nafte, takođe, garantuju sigurnost čitavoj ekonomiji Srbije, dodala je ona, dok u autorskom tekstu nema ni reči o eventualnom poskupljenju struje.

mre.gov.rs

 

Đedović Handanović je podsetila na reformu EPS i istakla da, zahvaljujući novom sistemu upravljanja, direktor EPS više neće moći da svojim odlukama kompaniju značajno unazadi, dok se cena pogrešnih odluka do sada uvek plaćala novcem iz budžeta Srbije, što znači novcem svih građana.

Ona je najavila da će početkom godine krenuti izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana instalisane snage jednog gigavata, a do kraja godine se očekuje i puštanje u rad prve vetroelektrane u vlasništvu EPS.

Đedović Handanović sa zamenikom ministra NR Kine Šaoćinom: Želimo da razvijamo održivo rudarstvo

Ministarka je danas razgovarala i sa zamenikom ministra prirodnih resursa NR Kine Džuanom Šaoćinom o saradnji i projektima u sektoru rudarstva, obnovljivih izvora energije i povezivanju obrazovnih i naučnih institucija dve zemlje.

"Veoma smo zahvalni Narodnoj Republici Kini na sveobuhvatnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i strateškom partnerstvu u rudarskom sektoru koje daje odlične rezultate. Od dolaska u Srbiju, pa do kraja novembra ove godine, Ziđin majning grupa je sačuvala radna mesta i povećala broj zaposlenih na više od 7.000 što je od velikog značaja za celu istočnu Srbiju", rekla je ministarka Đedović Handanović.

Posle dugo godina, prema njenim rečima, konačno je rekonstruisana i proširena topionica u Boru koja obezbeđuje veću proizvodnju, kvalitetniji vazduh, bolje uslove rada i razvoj lanaca vrednosti u Srbiji. 

"Mi želimo da razvijamo održivo rudarstvo primenjujući inovativna i tehnološki najsavremenija rešenja i zbog toga su nam potrebne najbolje svetske prakse i iskustva“, rekla je ona.

mre.gov.rs

 

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se navodi da je ministarka ukazala da su pre nekoliko meseci u Kini potpisani memorandumi o razumevanju sa kineskom "Ziđin majning grupom" o novim ulaganjima.

"Srbija će se zahvaljujući novom investicionom ciklusu od čak 3,8 milijardi dolara svrstati među najveće proizvođače bakra u Evropi, i vodeće proizvođače zlata. Takođe, 'Ziđin majing grupa' će izgraditi solarnu elektranu kapaciteta 300 MW za svoje potrebe, čime će se obezbediti sinergija rudarstva i obnovljivih izvora energije i bolja zaštita životne sredine", rekla je ministarka.

Ministarka je ukazala na zainteresovanost kineske kompanije "Shanghai Fengling Renewables" za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, posebno zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike.

"Ova kompanija sa našim strateškim partnerima iz 'Ziđin majning grupe' razmatra izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a 'Ziđinu' omogućilo smanjenje troškova", rekla je ona. 

Navela je da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije za proizvodnju energije vodoničnim gorivom.

Dodala je i da bi tim projektom Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

Ona je podsetila da resorno ministarstvo neguje odličnu saradnju sa univerzitetima i naučnim institutima u Srbiji i da postoji zainteresovanost za povezivanje sa akademskim i stručnim zajednicama iz Kine u prenošenju najboljih praksi.

"Radimo na novoj Strategiji razvoja rudarstva i u tom procesu postoji prilika da više razmenjujemo iskustva u održivosti rudarstva, eksploataciji mineralnih resursa i sinergiji sa obnovljivim izvorima energije", rekla je ona.

Zamenik ministra prirodnih resursa Narodne Republike Kine Džuan Šaoćin rekao je da Kina i Srbija razvijaju duboko i sadržajno prijateljstvo i da se u našoj zemlji uvek osećaju kao kod svoje kuće.

On je istakao da je za Kinu veoma važan razvoj rudarstva uz poštovanje standarda životne sredine i interesa društvene zajednice. 

"Mi se trudimo da razvijamo rudarski sektor korišćenjem savremenih tehnologija i opreme. Saradnja naše dve zemlje ne treba da se ograničava samo na saradnju u rudarstvu već i u OIE, razmeni naučnika i istraživača, saradnji univerziteta. U poslednje vreme aktivno radimo na izgradnji zelenih rudnika, kakav je i Čukaru Peki u Srbiji, ali i zelenih gradova", zaključio je on.

Komentari (0)

Biznis