Biznis vesti

Prekvalifikacija, dokvalifikacija, stručno osposobljavanje: Kako da povećate šanse za bolji posao?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

02/01/2024

-

08:10

Prekvalifikacija, dokvalifikacija, stručno osposobljavanje: Kako da povećate šanse za bolji posao?
Programer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tržište rada se u poslednjih 15 godina rapidno razvijalo. Da bi se prilagodili takvim uslovima, mnogi se odlučuju za prekvalifikaciju kao priliku za nalaženje bolje plaćenog posla u skladu sa savremenim potrebama tržišta. Istovremeno, prekvalifikacija omogućava da se posao nađe brže i lakše i u struci koja bolje prolazi na tržištu rada. 

Oni koji bi da menjaju posao jer nisu zadovoljni uslovima i zaradom, prekvalifikacijom povećavaju šanse za nove mogućnosti i nalaženje posla koji bi trebalo da bude vezan za onu oblast koja ih najviše interesuje. 

U takvim će slučajevima prekvalifikacija imati najbolji efekat. Ona je, kažu upućeni, rešenje i za one koji dugo ne uspevaju da nađu posao u struci. 

Gde je bilo najviše prekvalifikacija 

Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za zaposlene i nezaposlene za IT sektoru koje je, prema podacima Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uspešno završilo 2.200 polaznika. Obuke u programu prekvalifikacija za IT su bile osmišljene sa ciljem da brzo doprinese ponudi talenata na tržištu rada.

Program za nezaposlene kandidate sprovodila je Nacionalna služba za zapošljavanje, dok je program za zaposlene sprovodila Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa kabinetom predsednice Vlade.

Cilj programa, koji se sprovodio do pre godinu i po dana bio je da obuči ljude koji odgovaraju potrebama industrije, koje su utvrđene na osnovu anketiranja kompanija.

Miloš Turinski iz Infostuda kaže za Euronews Srbija da osim te masovne prekvalifikacije za IT sektor, u drugim oblastima nije zabeležen sličan slučaj, jer je reč o manjim grupama ljudi ili pojedinačnim slučajevima. Dodaje da zato statistika o prekvalifikacijama ne postoji.

Ima i onih koji odlučuju da se sami edukuju, a primer jednog 41-ogodišnjeg Beograđanina potvrđuje da se samoukost isplati. 

Školovao se za inženjera šumarstva, ali kako je ispričao za Euronews Srbija, posao u struci nije tražio posle završetka fakulteta jer je bilo malo mogućnosti za rad u toj oblasti. Kada je diplomirao radio je tri godine kao komercijalista u jednoj stranoj firmi u Beogradu, ali je shvatio da taj posao ipak nije za njega. 

Nakon toga, oprobao se u oblasti humanitarnog rada koji podrazumeva rad na projektima i na određeno vreme. Međutim, tražio je posao na duže staze, a ne one vremenski ograničene na određeni period. 

Dobio je priliku da radi u firmi iz IT sektora, pa je odlučio da se prekvalifikuje. Osnove programiranja je sam savladao, a nove veštine su mu pružile više mogućnosti za zaposlenje. Iako su poslovi u IT sektoru dobro plaćeni, u početku njegovo novo zanimanje nije mu donelo mnogo veću zaradu. 

"Nisam se pokajao jer sam dobio priliku da radim na sebi, da usavršim znanje i kroz nekoliko godina mogućnost da povećam kućni budžet", kaže ovaj Beograđanin, otac dvoje dece i navodi da mu novi posao koji radi već godinu i po dana pruža veće šanse za budućnost u oblasti koja se dinamično razvija. 

U kojim još oblastima se isplati prekvalifikacija 

Osim prekvalifikacije za IT sektor, Turinski kaže da su sva zanatska zanimanja na drugom mestu po profitabilnosti. To je, dodaje, savet svima koji su bez posla ili su u potrazi za poslom. 

"Ova dva ističem jer su nam to dva najdeficitarnija polja na tržištu rada gde posla sigurno ima, mogućnost za sigurno i stabilno zaposlenje, a s druge strane mogućnost da imate pristojna i visoka primanja", rekao je Turinski.

On je naveo da sada ima mnogo programa za doedukaciju i da nije samo prekvalifikacija glavna osnova da bi se prešlo na neki drugi posao. 

"Postoji mnogo onlajn kurseva koji vam nude sertifikate, nešto što možete da priložite uz CV i sa tom doedukacijom i radom na sebi, zaista možete da napredujete. Pošto živimo u 21. veku i tržište rada se jako rapidno razvijalo u poslednjih 10 ili 15 godina, samim tim i nalin rad. Od svakog se sada zapravo zahteva da se non-stop usavršava i da se doedukuje. Više ne postoji onaj momenat kada jednom završite školovanje da ste tu završili sa edukacijom", rekao je Turinski. 

Kako je naveo, zbog svih tih promena koje tržište nalaže, moraju uvek da se prate novi trendovi. 

"To svakome znači i onima koji su zaposleni a tek svima onima koji traže posao sigurno više", dodaje Turinski.

Unsplash

 

On je rekao da su kompanije koje prve koriste razne modele onlajn ali i oflajn obuka za svoje zaposlene baš iz razloga praćenja svih trendova. 

"Poslodavci i te kako to prihvataju za svoje zaposlene, čak uvode taj deo edukacije u sistem beneficija za svoje zaposlene. To je sigurno novina koja će se samo sve više i više razvijati u narednom periodu", rekao je Turinski.

Kada je reč o najtraženijim poslovima, Turinski kaže da su na prvom mestu već godinama poslovi u oblasti trgovine, potom IT sektor i administracija. 

"Traže se i elektrotehničari i mašinski inženjeri. Novo što se pojavilo ove godine na toj top listi jeste cela oblast ugostiteljstva. Sve to je prouzrokavano velikim deficitom s jedne strane kuvara, a s druge strane i konobara koji nedostaju mnogim našim ugostiteljskim objektima", kaže Turinski.

Komentari (0)

Biznis