Biznis vesti

Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori pojačano kontrolišu hranu životinjskog porekla

Komentari

Autor: Fonet

28/12/2023

-

15:45

Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori pojačano kontrolišu hranu životinjskog porekla
Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori pojačano kontrolišu hranu životinjskog porekla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori pojačano kontrolišu hranu životinjskog porekla u objektima koji proizvode ili prodaju meso od ulaza sirovine, procesa proizvodnje, higijene, uslove skladištenja do distribucije gotovog proizvoda, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

U svim objektima u maloprodaji veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji.

Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništenje hrane kao nebezbedne za konzumiranje, odnosno ishranu ljudi.

Pozivaju se potrošači da obrate pažnju i hranu kupuju isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane, da na pijacama kupuju od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje, kao i da obrate pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom.

Potošači treba da obrate pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja, proizvodnje i zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

Dodaje se da se ne treba kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarsano i da treba sačuvati fiskalne račune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis