Biznis vesti

Svetski ekonomski forum u Davosu od 15. do 19. januara, učestvuje i Vučić

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

11:05

Svetski ekonomski forum u Davosu od 15. do 19. januara, učestvuje i Vučić
Svetski ekonomski forum u Davosu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu biće održan od 15. do 19. januara i ugostiće više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije. 

Ključne teme foruma u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju", navodi se na veb stranici te organizacije.

Na forumu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Učesnici skupa će biti i premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander De Kro i Pedro Sančez, kao i predsednik Argentine Havijer Milei.

Učestvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis, i drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće putem video-veze.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela će prema programu foruma diskutovati u utorak sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klausom Švabom.

Učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije Open AI Sem Altman u okviru debate "Tehnologija u turbulentnom svetu".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis