Biznis vesti

Cena nafte Brent prvi put ove godine 80 dolara za barel zbog sukoba u Crvenom moru

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

17:40

Cena nafte Brent prvi put ove godine 80 dolara za barel zbog sukoba u Crvenom moru
Cena nafte Brent prvi put ove godine 80 dolara za barel zbog sukoba u Crvenom moru - Copyright AP Photo/Manu Brabo, File

veličina teksta

Aa Aa

Cena nafte Brent je u toku dana prvi put ove godine dostigla 80 dolara za barel nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija započeli udare na pobunjene jemenske Hute koji napadaju brodove u Crvenom moru.

Prema podacima sa berzi je cena nafte Brent danas u 16.00 blago pala sa današnjeg maksimuma na 79,313 dolara za barel.

Ministarstvo finansija Velike Britanije je reagovalo izradom scenarija budućeg kretanja cena energenata, a jedan od njih podrazumeva poskupljenje nafte za više od 10 dolara po barelu i porast cena prirodnog gasa za 25 odsto, prenosi BBC.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je zabrinuta da bi napadi na brodove u Crvenom moru mogli da utiču na krhki rast britanske privrede i podstaknu inflaciju.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da su napadi izazvali "velike poremećaje vitalnog trgovinskog puta kroz Crveno more", ali neki stručnjaci smatraju da situacija za sada nije ozbiljna.

Glavni ekonomista agencije Panmur Gordon, Sajmon Frenč, je istakao da su cene energije i dalje znatno niže nego pre četiri meseca.

Banka Engleske će u februaru doneti odluku o kamatnoj stopi, a cene nafte će verovatno i tada biti oko 20 odsto niže nego što su bile u jesen 2023. godine, zaključio je Frenč.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis