Fokus

Iran obustavlja prodaju nafte Kini, zahteva veće cene

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

21:24

Iran obustavlja prodaju nafte Kini, zahteva veće cene
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska trgovina naftom sa Iranom je zastala jer Teheran zadržava isporuke i zahteva veće cene od svog glavnog klijenta, pooštravajući jeftinu ponudu za najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, saopštile su rafinerije i trgovinski izvori.

Smanjenje iranske nafte, koja čini oko 10 odsto kineskog uvoza sirove nafte i koja je dostigla rekord u oktobru, mogla bi da podrži globalne cene i smanji profit kineskih rafinerija.Naftna industrija je ovu iznenadnu odluku Irana već nazvala „default-om“ i sugerisala da bi to mogla biti posledica odustajanja SAD od sankcija venecuelanskoj nafti u oktobru. 

Tada je Venecuela preusmerila svoje zalihe u SAD i Indiju, što je takođe smanjilo snabdevanje Kini jeftinim resursima, prenosi Rojters.

Početkom prošlog meseca iranski prodavci rekli su kineskim kupcima da smanjuju popuste za decembarske i januarske isporuke iranske lake nafte na između 5 i 6 dolara po barelu ispod datiranog tipa Brent, reklo je Rojtersu pet trgovaca koji se bave naftom ili su upoznati sa transakcijama.

Ti poslovi su sklopljeni u novembru uz popuste od oko 10 dolara po barelu, rekli su trgovci.

"Ovo se smatra velikim neizvršenim obavezama, a naredba za povećanje cena je očigledno došla iz sedišta u Teheranu, pošto oni zadržavaju isporuke i posrednicima“, rekao je izvršni direktor trgovine sa sedištem u Kini.

Kina je uštedela milijarde dolara kupujući naftu po sniženim cenama od sankcionisanih proizvođača Irana, Venecuele i, odnedavno, Rusije - zemalja koje snabdevaju skoro 30 odsto kineskog uvoza sirove nafte.
 

Komentari (0)

Svet