Biznis vesti

Georgijeva: Cena emisija ugljenika će dostići 85 dolara po toni do 2030. godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

16:45

Georgijeva: Cena emisija ugljenika će dostići 85 dolara po toni do 2030. godine
Kristalina Georgijeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da je politička volja ključan obnovljiv resurs u borbi protiv klimatskih promena i da će cena emisija ugljenika porasti na 85 dolara po toni do 2030. godine.

Ona je istakla da su današnje subvencije za fosilna goriva previsoke i da ta sredstava treba da budu uložena u borbu protiv klimatskih promena.

"Nacionalni doprinosi borbi protiv klimatskih promena mogu da padnu na manje od 50 odsto onoga što je predviđeno do 2030. godine, a zadatak MMF-a je da pomogne državama u postizanju tih ciljeva", navela je Georgijeva.

Ona je podržala napore predsednika Svetske banke Adžaja Bange koji se kao prethodni govornik obavezao u ime svoje organizacije da će ispuniti pet konkretnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Međunarodni monetarni fond je u decembru podigao procenu rasta cena emisija ugljenika do 2030. godine na 85 sa 75 dolara po toni, a Georgijeva je tada izjavila da sadašnja cena emisija iznosi oko 20 dolara po toni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis