Biznis vesti

Mali: "Ekspo 2027" najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

21:17

Mali: "Ekspo 2027" najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije
Mali: "Ekspo 2027" najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da "Ekspo 2027" može da bude najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije.

"Smatramo da je 'Ekspo 2027' najveći razvojni potencijal, najveći potencijalni motor razvoja naše ekonomije, našeg društva u celini. Program koji smo juče predstavili, 'Skok u budućnost', upravo se odnosi na sve aspekte i našeg života, i života naše dece u budućnosti. Želimo da u naredne tri godine, ne samo da se predstavimo svetu, jer ćemo biti centar sveta kao domaćini, to je najveća manifestacija u svetu te godine, već želimo da gradimo", istakao je Mali za RTS.

On je dodao da vlada želi da izgradi puteve, brze saobraćajnice, domove zdravlja, škole, bolnice.

"Hoćemo da izgradimo sve što je neophodno da se poiveća kvalitet života. Želimo da ispunimo obećanje koje smo dali, da 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra, koja je pre samo 10, 11 godina bila 15.700 dinara", istakao je Mali.

Mali je ukazao da globalna kriza traje od 2020. godine.

"Kriza je počela kada je krenula korona, pa energetska kriza, konflikt u Ukrajini, konflikt u Gazi i sada ovo što se dešava u Jemenu, dakle, geopolitički stvari nisu najbolje. Ali ono što zavisi od nas - da, hoćemo da investiramo u našu infrastrkturu, u našu decu, svaka podrška je potrebna, ovo nema veze sa politikom, izbori su davno gotovi. Ovo je program za Srbiju", naveo je Mali.

On je rekao da je cilj da Srbija bude mnogo drugačija, bolja, razvijenija.

"Prošle godine BDP je bio preko 69 milijardi evra, to je ogroman skok u odnosu na 2012. godinu, kada je bio negde oko 33 milijarde. Ako ove godine ostvarimo rast od 3,5 odsto, sledeće četiri odsto, one tamo četiri odsto, mi dolazimo do preko 92 milijarde evra našeg bruto domaćeg proizvoda. Ako nađemo nove izvore rasta, kao što je 'Ekspo', idemo na 100 milijardi evra. To je vrednost svega što proizvedete u jednoj godini u zemlji. Pre samo 10, 11 godina, sve što vredi u Srbiji bilo je vredno 33 milijardi evra, a za samo tri godine može da vredi 100. To jeste zajamac", istakao je Mali.

Ministarstvo finansija

 

On je podsetio na to kako je Srbija dobila organizaciju "Ekspo 2027".

"Mi smo u veoma teškoj konkurenciji prošle godine pobedili jednu Ameriku, Argentinu, Tajland, Španiju, dakle, najveći broj zemalja sveta dao je poverenje Srbiji da organizuje takvu manifestaciju. Ulaganjem u sve aspekte društvenog života možemo da potpuno promenimo našu Srbiju. Jesu rokovi kratki, ali nema razloga da ne uspemo u tome", naveo je ministar.

Mali je rekao da nakon formiranja nove vlade očekuje rebalans budžeta.

"Za koga radimo sve te puteve, za koga da spremamo 'Ekspo' ako nemamo više dece? Stopa fertiliteta nam raste iz godine u godinu, što je dobro, a mi hoćemo dodatno da podstaknemo rast nataliteta u Srbiji. Vi sada, za prvorođeno dete imate pomoć od nekih 380.000 dinara. Plan je da u narednih nekoliko meseci povećamo na 500.000 dinara. Za drugorođeno dete, sa 480.000 na 600.000 dinara. Za trećerođeno imate 2,1 miliona dinara. Za četvrto dete dobijete skoro tri miliona dinara. To pokazuje snagu naših finansija. Najvažnije nam je da investiramo u naše bebe", rekao je Mali.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ministar finansija je napomenuo da je veoma važna i briga o ljudima.

"Ta socijalna inkluzija je jedan veoma važan aspekat o kojem pričamo nekoliko dana unazad.

Postoje neki ljudi u Srbiji koji nisu na pravi način iskoristili šansu do danas. Hoćemo njima da damo ponovo šansu. Briga o najsiromašnijima, najugroženijima. Ta briga pokazuje stepen razvoja jednog društva. To je suština programa 'Skok u budućnost'", pojasnio je Mali.

On je rekao da Srbija nema nikakvih problema sa finansijama.

"Obezbedićemo 16 milijardi evra dodatno, dakle to je ceo jednogodišnji budžet u odnosu na sve što je investirano. Imamo plan, potrebni su nam ljudi, kapaciteti, da sve ostvarimo. Srbija 2027. godine hoće, može i treba drugačije da izgleda, da našoj deci ostavimo, i svima nama, jedno lepo mesto za život", poručio je Mali.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis