Biznis vesti

Čadež: Slobodno tršište rada biće od izuzetnog značaja za našu zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

09:11

Čadež: Slobodno tršište rada biće od izuzetnog značaja za našu zemlju
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da će uspostavljenje slobodnog tržišta rada, koje će stupiti 1. marta u zemljama Otvorenog Balkana - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, biti od izuzetnog značaja za našu zemlju zbog predstojeće poljoprivredne sezone.

Čadež je istakao da, prema podacima iz anketa, više od polovine kompanija u Srbiji i Severnoj Makedoniji ima problem sa radnom snagom. On je napomenuo da je od posebnog snačaja potpisivanje sporazuma zbog predstojeće poljoprivredne sezone u Srbiji i turističke sezone u Albaniji.

"Studenti će moći da rade preko leta na moru i zaradiće novac", rekao je Čadež na TV Pink.

On se  posebno zahvalio liderima zemalja Otvorenog Balkana na trudu.

"Dosta kvalifikavane radne snage odlazi na druga trišta rada EU. Sada će oni imati priliku da ostaju u regionu, čime se pravi cirkularna migracija", ističe on.

U Skoplju su juče, u ovkiru inicijative Otvoreni Balkan, potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana - Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. 

Potpisan je Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazume je u ime Srbije potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.
 

Komentari (0)

Biznis