Biznis vesti

Šta treba da uradi Srbija da bi iskoristila šanse za skokoviti rast i razvoj?

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

15:04

Šta treba da uradi Srbija da bi iskoristila šanse za skokoviti rast i razvoj?
Šta treba da uradi Srbija da bi iskoristila šanse za skokoviti rast i razvoj? - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Kopaonik biznis forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, čija je tema "Svet posle kovida 19 - novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja", biće održan ove godine u hibrinom formatu od 24. do 27. maja u hotelu Metropol u Beogradu, uz učešće više od 130 panelista, najavili su danas organizatori.


Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je na konferenciji za novinare da će svi panelisti biti prusutni u hotelu Metropol, da će biti limitiran broj učesnika u sali, a da je za sve ostale omogućeno besplatno praćenje rada foruma putem direktnih prenosa preko Jutjub platforme, sajta KBF ili posebne aplikacije. Naveo je da je na ovogodišnjem 28. Kopaonik biznis forumu predviđeno ukupno 22 panela, dve plenarne sesije i specijalni događaj pripremljen zajedno sa kompanijom Ringijero Aksel Springer koji je posvećen Inicijativi Digitala Srbija.

"U vreme pandemije razmena mišljenja i argumentovana rasprava može da pomogne u koncipiranju buduće ekonomske politike Srbije, s obzirom na to da je pandemija ubrzala sve promene koje je inicirala 4. industrijska revolucija", kaže Vlahović.

Logo

 

Navodi da je svet trajno promenjen, da su prekinuti globali lanci vrednosti koji i danas uzrokuju povlačenje kapitala sa Dalekog istoka i dodaje da mnoge multinacionalne kompanije traže svoje nove destinacije, da se menja način na koji društvo proizvodi, razmenjuje i distribuira vrednosti.

"Sve te promene kreiraju nove izvore rasta. Želimo da damo odgovore na pitanje šta treba da uradi Srbija da bi iskoristila šanse za skokoviti rast i razvoj koje upravo ove promene sa sobom nose, kako treba da se promeni tradicionlna struktura srpske privrede koja je bila rezistentna u periodu pandemije i koja je bila jedna od glavnih razloga zašto je naš BDP pao za svega jedan odsto", rekao je Vlahović.

Nastojaće se, dodaje, da se da odgovor na to da li se na toj tradicionalnoj strukturi može zasnivati dugorični robusni rast ili je, pak, potrebno razvijati one grane privrede koje sa sobom donose visoki tehnički progres, visoku produktivnost i koje daju proizvode velike dodate vrednosti.

O globalnim nejednakostima

Pored takozvanog ambasadorskog panela posvećenog analizi geostrateškog stanja na Balkanu, Vlahović je istakao da će specijalni gost foruma biti profesor Branko Milanović koji će govoriti o globalnim nejednakostima u uslovima kovida.


Učesnici foruma, koji će biti završen obraćanjem predsednice Vlade Ane Brnabić, kako je najavio Vlahović, biće gotovo svi predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, ambasadori u Srbiji, kao i regionalni direktori EIB, EBRD, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.



Učestvovaće i privrednici iz Srbije i regiona, iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, IKT sektora, sektora trgovine, turizma, prerađivacke industrije, energetike, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća i lokalne samouprave, domaći i strani ekonomski teoretičari.

Vlahović je rekao da će prvi panel u ponedeljak, 24. maja, biti posvećen ekonomskim prognozama Zapadnog Balkana u 2020. i 2021, zatim će biti održan panel posvećen makroekonomskim kretanjima u Srbiji, a predviđen je i panel direktora privrednih komora u regionu. Drugog dana foruma planirano je obraćanje guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog. Vlahović je izrazio očekivanje da hibridni format Kopanik biznis formum biti samo ove godine, a da će već sledeće godine u martu biti održan na Kopaoniku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis