Biznis vesti

Mask preselio sedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

21:28

Mask preselio sedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu
EPA-EFE/TOLGA AKMEN - Copyright EPA-EFE/TOLGA AKMEN

veličina teksta

Aa Aa

Američka neurotehnološka kompanija Neuralink milijardera Ilona Maska premestila je korporativno sedište iz savezne države Delaver u Nevadu, nakon što je sudija iz Delavera odbacio ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara, koje je Mask, prema sporazumu iz 2018. godine, trebalo da dobije od svoje kompanije Tesla.

"Nikada nemojte da imate korporativno sedište u državi Delaver. Preporučujem Nevadu ili Teksas, ukoliko preferirate da akcionari odlučuju", napisao je Mask na platformi X (Tviter).

Pravni eksperti kažu da većina korporacija uspostavljaju sedišta u Delaveru jer u toj državi zakoni favorizuju korporacije, prenosi AP.

"Delaver je prijateljski prema kompanijskom menadžmentu, ne prema akcionarima", rekao je profesor za biznis i pravo na Univerzitetu Mičigen.

Krajem januara, kancelarka Delavera Ketlin Sejnt Džud Mekormik poništila je platni paket koji je Tesla uspostavio za Maska 2018. godine, presudivši da je proces bio "pogrešan" i da je cena "nepravedna". 

U svojoj presudi, ona je paket nazvala "najvećom potencijalnom mogućnošću kompenzacije koja je ikada primećena na javnim tržištima u više redova veličine".

Mekormik je utvrdila da odboru kompanije Tesla nedostaje nezavisnost od Maska. 

Njegovi advokati su rekli da paket mora da ostane u prvobitnoj formi kako bi se Masku dao podsticaj da ne ode, što nije prihvaćeno kao argument na sudu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis