Biznis vesti

Dronovi, leteći taksi, autonomna vozila, Jovanović: Želimo da EXPO2027 bude potpuno digitalan

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2024

-

10:14

Dronovi, leteći taksi, autonomna vozila, Jovanović: Želimo da EXPO2027 bude potpuno digitalan
Dronovi, leteći taksi, autonomna vozila, Jovanović: Želimo da EXPO2027 bude potpuno digitalan - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da je Međunarodona specijalizovana izložba EXPO koja treba da se održi 2027. godine u našoj zemlji dodatan motiv da se pospeši razvoj IT sektora.

"Želimo da svetska izložba bude potpuno digitalna. Dakle, da dominira tehnologija, da imamo dronove, leteće taksije, autonomna vozila i to sve pospešuje razvoj IT sektora. I ako svake godine budemo rasli za po 30 odsto, to je rezultat od 10 milijardi evra", rekao je ministar Jovanović u razvoru za današnju "Politiku".

Kako je istakao Jovanović, sve što smo do sada uradili na razvoju veštačke inteligencije daje nam pravo da se nadamo da će Srbija 5. marta biti izabrana da od jeseni pa naredne tri godine, predsedava Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (AI).

Jovanović je dodao da je trenutno 29 zemalja sveta deo tog partnerstva i velika je čast da je Srbija među njima.

"Nadam se da ćemo na jesen imati veliku konferenciju koja će okupiti nekoliko hiljada stručnjaka iz celog sveta i da ćemo biti epicentar kada je u pitanju AI. Još 2019. godine doneli smo Strategiju razvoja veštačke inteligencije, pa smo u okviru nje 2021. godine formirali naš Institut za razvoj AI. On se nalazi u Novom Sadu, gde je došlo na desetine inžinjera iz inostranstva da bi tu radilo", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je u DATA centru u Kragujevcu kupljen superkompujter.

"To je naša nacionalna platforma za razvoj AI i besplatno smo dali gotovo svim tehničkim fekultetima i naučno- tehnološkim parkovima, odnosno startap firmama koje rade unutra njih", dodao je on.

Kako je rekao Jovanović, ono što je namera i deo programa "Srbija 2027", koji je predsednik Srbije predstavio javnosti, a ministri od prvog dana krenuli u realizaciju jeste da se i dalje šire kapaciteti superkompujtera i da će vlada uložiti 30 miliona evra u njih.

Uskoro kamen temeljac za šesti naučnog-tehnološki park

Jovanović je nedavno prisustvovao i polaganju kamena temeljca za izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu, koji predstavlja jedini takav projekat u jugoistočnoj Evropi, a kako je ministar objasnio to će biti centar okupljanja mladih Kragujevčana i kreativnih ljudi koji se bave inovacijama.

"Tu će biti i poslovni prostor za firme koje koriste DATA centar i mesto za Nacionalni centar za informatičku bezbednost. Na taj način širimo ekosistem inovacija. Imamo četiri naučno-tehnoška parka, a ovo će biti peti. Cela investicija iznosi 168 miliona evra, tako da je to istovremeno i poziv stranim investitorima koji žele da dođu u Kragujevac i da se pridruže", rekao je on.

Ministar je dodao da je veliko interesovanje, i da su potpisana tri memoranduma o saradnji - prvi sa japanskom kompanijom "Tošiba", zatim sa holandskom kompanijom "AET", kao i sa bankom "Poštanska štedinionica".

Sektor za informaciono- komunikacione tehnologije (IKT) je najveća neto izvozna grana prema podacima iz 2022. godine, jer je izvoz tih usluga bio 2, 7 milijardi evra, a Jovanović naglašava da je taj rekord oboren 2023. godine.

profimedia

 

"Izvoz u 2023. godini bio je skoro 3, 5 milijardi, što je rast za oko 27 odsto. Iz godine u godinu IKT sektor pravi neverovatne rezultate i to je naš najbolji neto izvozni sektor", rekao je ministar.

On je dodao da najviše izvozimo u SAD, Švajcarsku, Englesku i da je u pitanju izvoz softvera koji se u Srbiji osmišljava i pravi. Podsetio je da je 2012. godine taj izvoz bio 375 miliona evra, a sada je 10 puta veći i da je premijerka Ana Brnabić najavila na promociji programa "Srbija 2027" da je plan da bude 10 milijardi evra.

On je dodao da je mnogo toga urađeno, pre svega u obrazovanju.

"Uveli smo predmet programiranje, kao obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole. Uveli smo digitalni svet kao obavezan predmet do četvrtog razreda. U srednjim školama smo 10 puta podigli broj specijalizovanih IT odeljenja. Na svim tehničkim fakultetima, gde god smo mogli povećali smo broj mesta za upis, izgrađeni su novi objekti FON-a, FTN-a u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu. Sledeće nedelje postavićemo kamen temeljac za izgradnju šestog naučnog- tehnološkog parka u Kruševcu, a do pre pet godina nismo imali nijedan", rekao je Jovanović.

Ministar je naglasio da bezbednost informacija postaje jedna od najznačajnih segmenata društva i države i da je prethodne godine izrađen predlog Zakona o informacionoj bezbednosti i da se nada da će to biti jedan od prioriteta naredne vlade.

"On definiše postojanje zasebne Kancelarije za infomacionu bezbednost, koja treba da brine o sigurnosti države i privrede, ali i da preventivno deluje kod velikih sistema, to jest kritične infrastrukture kao što je EPS. Što se tiče bezbednosti dece na internetu, to nam je jedan od glavnih prioriteta. Uspostavili smo Nacionalni kontakt centar i on radi 24 sata i povezan je sa svim bitnim institucijama", objašnjava ministar.

OEBS i Evropska komisija pohvalila su dva nova medijska zakona doneta u oktobru prošle godine, ali čekaju kakva će biti njihova primena, a ministar odgovarajući na pitanje kada će ti zakoni pokazati prve efekte, rekao je da je malo ko verovao da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uspeti da realizuje medijsku strategiju, bar u donošenju ta dva zakona.

"Prve rezultate vidmo u oblastima javnog informisanja, gde je definisano prejektno sufinansiranje, precizne procedure i obaveze lokalnih samouprava i države da raspišu pozive do 1. marta. Još ove godine biće sve u papiru, od sledećeg 1. marta, biće elektronski. Ceo postupak realizovaće se preko portala", rekao je on.

Odgovarajući na kritike portparola EU Petra Stana da se u Srbiji, kako tvrdi, dozvoljava delovanje ruskih propagandnih medija i da li je bilo do sada nekih posledica povodom toga, Jovanović je rekao da se apsolutno ne slaže sa njegovom izjavom.

"Jer takvim tvrdnjama nema utemeljenje u činjenicama. Teško je poverovati da neki od srpskih medija može da bude alat za delovanje ruskih medija. To je jedna paušalna, neprecizna i netačna ocena", rekao je ministar.

Jovanović je rekao da je pripremljen i nacrt pravilnika za uvođenje 5G mreže i da se očekuje da na narednoj vladi bude usvojen.

Komentari (0)

Biznis