Biznis vesti

Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta: Najavljen dolazak zvaničnika ali i specijalnih gostiju

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

14:43

Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta: Najavljen dolazak zvaničnika ali i specijalnih gostiju
Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta: Najavljen dolazak zvaničnika ali i specijalnih gostiju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum (KBF) održaće se od 3. do 6. marta na Kopaoniku, a za učestvovanje na ovom skupu prijavljeno je 1.500 učesnika, rečeno je na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije (SES), koji organizuje KBF.

"Forum će i ove godine biti otvoren uvodnim izlaganjem guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog. Poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma gost će biti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić", rekao je predsednik SES-a Aleksandar Vlahović i dodao da će na panelima učestvovati još nekoliko ministara u Vladi Srbije.

Među njima su Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Slobodan Cvetković, Jelena Tanasković.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike. 

"Od nedelje u 15.30 časova do srede u 16.00 časova imaćemo 36 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja i četiri gosta", rekao je Vlahović. 

Kao specijalne goste foruma najavio je Džefrija Saksa, poznatog profesora sa Kolumbija univerziteta, kao i Ivaila Izvorskog, glavnog ekonomistu Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju. Na forumu će kao gost govoriti i biznismen Miroslav Mišković.

Glavne teme

Vlahović je istakao da će posebna pažnja biti usmerena i na izglede za proširenje Evropske unije, o čemu će se razgovarati u ponedeljak, budućnost automobilske industrije, konkurentnost izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvo, izgradnju visoko-prinosne privrede, ekonomske migracije, regionalnu privrednu saradnju i sport.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Prvog dana foruma, u nedelju, između ostalog će se razgovarati o makroekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, biće predstavljen KBF indeks korporativne reputacije", istakao je on.

Kada je reč o specijalnim događajima, u ponedeljak će biti održana prezentacija EXPO 2027-oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti.

Na srpskom Davosu, kako se često naziva Kopaonik biznis forum, učestvovaće bankari, finansijeri, predstavnici raznih industrijskih grana, kao što su prerađivačka i farmaceutska industrija, zatim predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava iz Srbije.

Od međunarodnih finansijskih institucija, između ostalih se očekuju predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

Svoj dolazak najavili su i brojni privrednici iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore kao i više funkcionera iz ovih zemalja.  

I ove godine medijski partneri KBF biće Tanjug, NIN i Blic a sponzor će biti Masterkard. Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard Jelena Ristić istakla je na konferenciji za novinare da će ova kompanija na KBF prvi put nastupiti sa temom naprednih tehnologija i veštačke inteligencije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis