Biznis vesti

Da li je pred bitkoinom svetla budućnost? Koliko bi vrednost ove kriptovalute mogla da poraste u 2024. godini

Komentari

Autor: Euronews

01/03/2024

-

15:30

Da li je pred bitkoinom svetla budućnost? Koliko bi vrednost ove kriptovalute mogla da poraste u 2024. godini
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Razmišljate o ulaganju u popularnu kriptovalutu Bitkoin? Nedavni izveštaj predviđa da će on ove godine uspeti da dostigne novi rekord svih vremena.

Naime, novi izveštaji navode da se očekuje se da će bitkoin (BTC) u 2024. godini imati novi rekord od 88.000 dolara (82.000 evra). Da bez sumnje raste, dokaz je i da je ovog četvtka porastao za 5,35 odsto, tačnije na 58.245,72 evra i na taj način produžio svoj trent uzlazne putanje.

Vrednost itirijuma (ETH) tada je porasla za 4,64 odsto na 3.215,75 evra, a vrednost bajnens koina (BNB) za 0,7 odsto na 376,96 evra.

Britanska finansijska firma Finder sprovela je studiju zasnovanu na predviđanjima o cenama koja obuhvata 40 stručnjaka za kripto industriju koji su se bavili time kako bi bitkoin mogao da se kreće do 2030. godine, piše Euronews.

Utvrđeno je da će verovatno ove godine dostići prosečnu cenu od 87.875 dolara, a neki stručnjaci predviđaju da će se ona popeti i na 200.000 dolara.

Sa druge strane, prosečna najniža cena bitkoina koja bi mogla da bude do kraja 2024. godine, procenjuje se na 35.734 dolara, navodi se u izveštaju, a neki predviđaju da bio mogla da padne i na 20.000 dolara.

Šta bi bitkoinu moglo dati podsticaj u 2024. godine

Više od polovine eksperata koje je Finder anketirao očekivalo je da će cena porasti nakon takozvanog "događaja prepolovljenja BTC-a" u aprilu 2024.

"Događaj prepolovljenja" odnosi se na period koji se neminovno dešava na nekoliko godina i to jer se nagrada za rudarenje bitkoin transakcija prepolovi. Kako stvari stoje, oni koji potvrđuju Bitkoin transakcije trenutno dobijaju 6,25 bitkoina, što bi nakon ovoga moglo da padne na 3,125.
Takođe, "događaji prepolovljenja" vode i do manje ponude, sa manje dostupnih bitkoina, što dalje onda dovodi do naknadnog rasta cena.

Nešto manje od polovine, odnosno 40 anketiranih panelista, veruje da će bitkoin zapravo dostići novi rekord svih vremena i šest meseci nakon ovog prepolovljenja.

Tehnički direktor platforme Komodo, Kadan Stadelman, rekao je u izveštaju da se bitkoin verovatno suočava sa prilično velikim pritiskom, ne samo zbog očekivanog prepolovljenja, već i zbog toga što "velike kompanije i institucionalni investitori pokazuju sve veći interes za Bitkoin, što će verovatno podstaknuti dalju potražnju za njim".

Mnogi stručnjaci predviđaju više kupaca na tržištu nakon nedavnog odobrenja američke Komisije za hartije od vrednosti za 11 bitkoin ETF-ova (fondovi kojima se trguje na berzi), što olakšava individualnim investitorima trgovinu investicionim fondovima koji se odnose na Bitkoin na američkim berzama.

Cena bi mogla biti dodatno podignuta kada Federalne rezerve SAD smanje istorijski visoku referentnu stopu, jer analitičari očekuju da će se više likvidnosti priliti bitkoinu.

Međutim, viši predavač na Univerzitetu u Kanberi Džon Hokins, veruje da je kriptovaluta još uvek nešto više od spekulativnog balona.

"Ako su novi spot bitkoin ETF-ovi popularni, moglo bi doći do privremenog povećanja cene. Ali, na srednji i duži rok, ja i dalje smatram bitkoin spekulativnim balonom", rekao je Hokins, dodajući da postoje velika očekivanja o ulasku sličnih ETF-ova. Tržište 2021. godine, ali je cena kasnije pala.

Šta bi investitori trebalo da prihvate do 2030. godine?

Očekuje se da će BTC potencijalno porasti na 122.688 dolara (114.310 evra) 2025. i 366.935 dolara (341.878 evra) 2030. godine.

Međutim, skraćena srednja vrednost, statistička mera centralne tendencije, postavlja očekivanu cenu na oko 220.708 dolara (205.636 evra) do 2030. godine.

Sve u svemu, većina (58 odsto) panelista veruje da je sada vreme za kupovinu BTC-a, 38 odsto savetuje ljudima da budu oprezni, dok je pet odsto panelista za prodaju.

Euronews navodi da kriptovalute nisu regulisane u Velikoj Britaniji i nema zaštite koju nudi finansijski ombudsman ili šema kompenzacije za finansijske usluge.

Odricanje od odgovornosti: Ove informacije ne predstavljaju finansijski savet, uvek uradite svoje istraživanje na vrhu kako biste bili sigurni da su ispravne za vaše specifične okolnosti. Takođe zapamtite, mi smo novinarska veb stranica i želimo da pružimo najbolje vodiče, savete i savete stručnjaka. Ako se oslanjate na informacije na ovoj stranici, onda to činite u potpunosti na sopstveni rizik.

Komentari (0)

Biznis