Biznis vesti

Danas zvanično otvaranje Kopaonik biznis foruma, obratiće se Tabaković i Mali

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

07:54

Danas zvanično otvaranje Kopaonik biznis foruma, obratiće se Tabaković i Mali
Danas zvanično otvaranje Kopaonik biznis foruma, obratiće se Tabaković i Mali - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, danas će zvanično biti otvoren, a posle uvodnog govora Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, koji je organizator KBF, učesnicima će se obratiti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali. 

Za danas je najavljen i dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. KBF će do 6. marta okupiti više od 1.500 učesnika, a do srede će biti održano 35 panela, tri posebne sesije i četiri specijalna događaja. 

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se i o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike. 

KBF je sinoć svečano otvoren koktelom dobrodošlice, a učesnicima i gostima u ime organizatora - Saveza ekonomista Srbije (SES), obratio se predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović, koji je najavio da će od ove godine na tom najvećem regionalnom ekonomskom skupu biti dodeljivana Zlatna povelja KBF. 

Prva nagrada KBF pripala je vlasniku MK grupe Miodragu Kostiću, čoveku  koji je, kako je Vlahović naglasio, podjednako kao i SES zaslužan za održavanje "srpskog Davosa".

"Jedan čovek nam je stavljao sve svoje resurse na raspolaganje, njegova uloga bila je ključna, davao nam je savete i vizionarske ideje, tako da uspeh KBF podjednako pripada Miodragu Kostiću koliko Savezu ekonomista Srbije", rekao je Vlahović. 

On je podsetio na činjenicu da se KBF odlikuje kontinuitetom što je, kako je rekao, jedinstveno na našem prostoru ''poznatom po diskontinuitetima''.

Dodao je da su uspeli da traju zahvaljujući partnerima i sponzorima i svim okupljenim učesnicima.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković, koji je primio nagradu u ime Kostića, učesnicima skupa poželeo je dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što i ove godine Hotel ''Grand'' može da bude domaćin tako uspešnog skupa koji decenijama okuplja privredu i državni vrh oko razvojne agende.

Janković je rekao da su ponosni na sve što je Kostić uradio za srpski biznis, privredu i rešavanje raznih problema u privredi. 

''Ponosni smo na sve što je uradio i izgradio, ali smo možda najponosniji na to što će njegova Zadužbina u decembru pokloniti društvu Palatu nauke - projekat i investiciju vrednu 25 miliona evra'', rekao je Janković.

Svečanosti je, među brojnim zvanicama, prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil. Među glavnim učesnicima najvećeg ekonomskog skupa u regionu, pored premijerke Ane Brnabić biće i ministri Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Slobodan Cvetković, Jelena Tanasković.

Specijalni gost KBF biće profesor Džefri Saks, direktor Centra za održivi razvoj Univerziteta Kolumbija, koji će se učesnicima skupa iz Njujorka obratiti onlajn.

Pored Saksa, među specijalnim gostima je i Ivail Izvorski, glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju. 

Na forumu će kao gost govoriti i biznismen Miroslav Mišković.Posebna pažnja biće usmerena na izglede za proširenje Evropske unije, kao i na budućnost automobilske industrije, konkurentnost izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvo, izgradnju visoko-prinosne privrede, ekonomske migracije, regionalnu privrednu saradnju, održivu poljoprivredu i sport.

U nedelju je održano šest panela, na kojima se govorilo o ekonomskim perspektivama zapadnog Balkana, makroekonomskim trendovima, KBF indeksu korporativne reputacije, kreativnoj industriji kao mostu ka uspehu, ovladavanju globalnom prodajom i ESG standarima - novom poglavlju poslovnog razvoja, a učesnici su bili zvaničnici MMF-a, Svetske banke, EBRD-a i SES-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis