Biznis vesti

Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

08:54

Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta
Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta - Copyright Emilija Jovanović/MRE

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu "Skok u budućnost – Srbija 2027".

Istakla je da u poboljšavanje energetske efikasnosti država trenutno ulaže nikada veća sredstva.
Ministarka je podsetila da je prethodne godine kroz projekat "Čista energija i energetska efikasnost za građane", koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju oko 10.000 domaćinstava za subvencije države za zamenu stolarije, izolacije, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i zamenu kotlova.

"Već je 5.500 porodičnih kuća dobilo subvencije za energetsku efikasnost, polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije. Unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariće se uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Nastavljamo snažnim koracima u stvaranju energetski efikasnijeg društva jer se energetska tranzicija tiče svakoga od nas", istakla je Đedović Handanović.

Navela je da građani veoma brzo mogu da saniraju svoja domaćinstva i da za samo nekoliko meseci osete razliku kroz povećan komfor i niže račune. 

Ovaj program će trajati do kraja 2027. godine i kroz njega će biti uloženo 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu.

Ministarka je dodala da građani za ove namene mogu da dobiju subvenciju države u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije energetske sanacije, u zavisnosti od toga koje mere odaberu da sprovedu u svom domaćinstvu.

Navela je da je završeno prijavljivanje višeporodičnih zgrada priključenih na daljinsko grejanje za energetsku sanaciju koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. 

Prijavljeno je oko 1.500 zgrada u 15 gradova i opština, a projekat je vredan 64,5 miliona evra.

"Procenjuje se da će se u okviru ovog projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, sa ukupnom površinom od oko milion kvadratnih metara. Odziv je bio dobar, u većim gradovima se prijavilo najviše zgrada, posebno u Beogradu i Novom Sadu", navela je ministarka. 

U odabranim višeporodičnim zgradama saniraće se fasade i krovovi, dok je glavna korist prelazak na naplatu grejanja po potrošnji. 

Na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto.Dodala je da će se završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećati vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.

Ministarka je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike takođe ulaže značajna sredstva u unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima širom Srbije. 

Prema njenim rečima, ove  godine je u budžetu izdvojeno duplo više sredstava sa sanaciju javnih objekata nego prethodne godine. 

U prethodnoj godini završeni su radovi na energetskoj sanaciji 13 osnovnih škola u Novom Pazaru, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječaru, Trsteniku, Ljuboviji, Nišu, Negotinu, Smederevu, Svilajincu, Kniću, Trgovištu, Kuli, a sanirani su i  vrtići u Novom Sadu, Subotici, kao i niz drugih objekata od javnog značaja, uključujući zgrade opština, Centre za socijalni rad, arhive širom Srbije. 

"Trošimo tri i po puta više energije da proizvedemo istu jedinicu BDP-a u odnosu na evropski prosek i definitivno imamo prostora da efikasnije upravljamo potrošnjom“, istakla je ona.
Navela je da je u 57 gradova i opština uloženo 1,79 milijardi dinara u 2022. i 2023. godini za sanaciju škola, vrtića i ostalih objekata od javnog značaja, saopštilo je resorno ministarstvo.
 

Komentari (0)

Biznis