Biznis vesti

Aleksandar Markus: Šezdeset odsto izvoza iz Srbije u Bavarsku dolazi iz autodelova i elektronike

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

19:10

Aleksandar Markus: Šezdeset odsto izvoza iz Srbije u Bavarsku dolazi iz autodelova i elektronike
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Aleksandar Markus izjavio je danas da je Nemačka glavni ekonomski partner Srbije, ali i da ne postoji zemlja koja ima tako jake odnose sa Nemačkom kao što je to slučaj sa Srbijom.

On je u razgovoru za Tanjug naglasio da je Nemačka kreirala 80.000 radnih mesta u Srbiji, kao i da je vrednost razmene dobara između ove dve zemlje blizu devet milijardi evra na godišnjem nivou.

"Petinu onoga što Nemačka proizvodi ima Bavarska", rekao je Markus komentarišući posetu predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera Srbiji.

Kako je naveo, 60 odsto izvoza iz Srbije u Bavarsku dolazi iz autodelova i elektronike, što ukazuje da autoindustrija u Nemačkoj, prema njegovim rečima, dobija dosta benefita od Srbije.

"Važno je reći da ako sagledate razvijanje Nemačke na globalnom nivou, prošle godine smo imali minus šest odsto trgovine na globalnom nivou u poređenju sa 2022. godinom. Sa Srbijom smo imali rast od 10 odsto, dakle išli smo protiv globalnog trenda. Globalno tržište je padalo, a sa Srbijom smo imali bolju saradnju", naglasio je Markus.

Markus je istakao da je Srbija jedna od najuspešnijih lokacija za nemački kapital u jugositočnoj Evropi, a kao razlog navodi veoma profesionalni pristup Razvojne agencije Srbije.

"Takođe postoje podsticaji i podrška za investicije, ali ovo nije toliko važno kao činjenica da srpska Vlada sluša ono što nemački investitori žele i govore. Vlada Srbije je otvorena i spremna da se susretne sa nemačkim privrednicima i zaista oni obraćaju pažnju na nas", kazao je Markus.

Markus kao najveće nemačke projekte u Srbiji navodi 13.500 radnih mesta koje je kreirala bavarska kompanija Leoni, zatim Lidl u maloprodaji i kompaniju ZF kao snabdevača auto opreme.

"Kompanija ZF je snabdevač auto opreme i delova. To je već visoka napredna tehnologija, oni proizvode elektronske pokretače koje se tiču elektronske mobilnosti i ovo nije jeftina radna snaga, ovo je visoka tehnologija", zaključio je Markus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis