Biznis vesti

Apple izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon tužbe američkog regulatora

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

13:47

Apple izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon tužbe američkog regulatora
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Akcije kompanije Apple su na zatvaranju berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 4,1 odsto, čime je kompanija izgubila oko 113 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

Kako navodi "Bloomberg", firma iz Cupertin-a se suočava sa problemima sa obe strane Atlantika pošto je Ministarstvo pravde SAD u četvrtak podnelo tužbu protiv Apple-a zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona, dok kompaniju istovremeno očekuje istraga Evropske unije zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Dugo očekivana tužba u SAD dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Apple nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru.

"Apple potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih iPhone-a", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, Apple koristi svoj monopol "da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca".

Tanjug/AP/Jae C. Hong

 

Na primer, Apple omogućava korisnicima iPhone-a da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

"Reuters" je u četvrtak saopštio da antimonopolska regulatorna tela Evropske unije nameravaju da istraže tehnološke kompanije Aplle, Meta i Google.

Evropska unija je 4. marta već kaznila američki Apple sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji i zloupotrebe svoje dominatne tržišne pozicije za prodaju aplikacija za striming muzike, preneo je CNN.

Komentari (0)

Biznis