Biznis vesti

Stelantis otpušta 400 zaposlenih u SAD od 31. marta

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

20:51

Stelantis otpušta 400 zaposlenih u SAD od 31. marta
Stelantis otpušta 400 zaposlenih u SAD od 31. marta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijansko-američki proizvođač automobila Stelantis saopštio je danas da će otpustiti oko 400 radnika u SAD, jer nastoji da smanji troškove, poveća efikasnost i ubrza planove za povećanje proizvodnje električnih vozila.

Kompanija je navela da smanjuje broj zaposelnih u inženjersko-tehnološkim i softverskim poslovima od 31. marta, što predstavlja oko 2 odsto radnih mesta na tim poslovima širom sveta, preneo je Reuters.

Agencija napominje da je prošle godine Stelantis dva puta ponudio otpremnine za dobrovoljno napuštanje posla radnika, u šta spadaju i finansijski podsticaji za 6.400 zaposlenih u SAD ukoliko napuste posao do novembra.

Stelantis, koji je pre tri godine nastao spajanjem kompanija "Fijat Krajsler" i "Pežo-Sitroen-Opel", napominje da "autoindustrija nastavlja da se suočava sa neizvesnostima bez presedana i povećanim pritiscima konkurencije širom sveta".

"Stoga Stelantis nastavlja da donosi odgovarajuće strukturne odluke u celom preduzeću, kako bi poboljšao efikasnost i optimizovao strukturu troškova", navodi kompanija.

Ranije ovog meseca, predsednik sindikata "United Auto Workers" (UAW) Šon Fejn rekao je da je Stelantis otpustio 2.000 radnika na određeno vreme, kritikujući tu odluku kao "pohlepu preduzeća".

On je napomenuo da je prema poslednjem ugovoru UAW-a sa Stelantisom oko 3.000 radnika na određeno vreme dobilo rešenje o stalnom poslu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis