Biznis vesti

Veći preduzetnik - veća eko-taksa: Koliki su iznosi naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N1

15/04/2024

-

19:23

Veći preduzetnik - veća eko-taksa: Koliki su iznosi naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine?
Pixabay, profimedia - Copyright Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preduzetnici koji su do sada eko-taksu plaćali uvek u iznosu određenom za mikro pravna lica, izmenom Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu, biće svrstani u različite kategorije prema veličini, po principu: veća firma - veća taksa.

Koliko tačno preduzetnika u Srbiji posluje u kategoriji većoj od "mikro" (to znači da ima više od 10 zaposlenih i godišnje poslovne prihode veće od 700.000 evra ili ukupnu aktivu veću od 350.000 evra), biće poznato tek kada Agencija za privredne registre "pročešlja" nedavno predate finansijske izveštaje.

Prema prošlogodišnjij statistici, takvih preduzetnika je nešto više od 1.600 i – svi oni će na ime eko-takse ove godine platiti barem desetostruko veći iznos.

Sve promene koje je donela nova uredba

Prijavu za utvrđivanje godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, u javnosti poznatu kao eko-taksa, privrednici od ove godine podnosiće ranije – do 30. aprila, a ne kao što je do sada bilo – do 31. jula. To je predviđeno izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara usvojenim u oktobru 2023. 

Ali, to nije jedina izmena koja će pogoditi obveznike eko-takse u Srbiji. Vlada je, naime, prošle nedelje usvojila izmenu uredbe kojom se određuju iznosi eko-takse za preduzeća i preduzetnike u zavisnosti od toga u koju od tri grupe delatnosti spadaju: one sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu, srednjim ili malim negativnim uticajem na životnu sredinu.

12 tačno utvrđenih iznosa eko-taksi

Ima tačno 12 utvrđenih iznosa eko-taksi, pošto su preduzeća i preduzetnici svrstani u četiri grupe firmi: velike, srednje, male i mikro.

Svi preduzetnici su do sada bili svrstani u kategoriju "mikro pravnih lica i preduzetnika" i plaćali su najniže takse - u svakoj od grupa zagađivača. 

Prema novoj uredbi – preduzetnici su izjednačeni sa preduzećima, u svih 12 kategorija.

Na primer, preduzetnici koji posluju u delatnostima sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu do sada su plaćali 20.000 dinara, kao i mikro preduzeća. Od ove godine će preduzetnici, ukoliko premašuju kategoriju mikro  preduzeća i preduzetnika (što je precizno utvrđeno Zakonom o računovodstvu u odnosu na broj zaposlenih, ukupan prihod i aktivu), i spadaju u kategoriju "malih pravnih lica i preduzetnika", plaćati čak deset puta više – odnosno 200.000 dinara, piše N1.

Euronews

 

Preduzetnik koji posluje u "najskupljoj kategoriji" zagađivača, a svrsta se u "srednja pravna lica i preduzetnike", od ove godine plaćaće 500.000, umesto 20.000 dinara, dok je za "veliko preduzeće i preduzetnika" u ovoj kategoriji predviđena taksa od čak dva miliona dinara.

Važno je napomenuti da će svi paušalci biti u kategoriji najnižih taksi u okviru svake od tri kategorije delatnosti.

"Preduzetnik koji porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđeni prihod, iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaća u iznosu propisanom za mikro pravna lica i preduzetnike", piše u novoj uredbi.

Samo jedan veliki preduzetnik

Prema Godišnjem biltenu finansijskih izveštaja za 2022. koju je objavila Agencija za privredne registre, prošle godine je tačno 1.611 preduzetnika bilo razvrstano u kategoriju "malih, srednjih i velikih pravnih lica i preduzetnika".

Među njima je najviše malih preduzetnika – ukupno 1.589.

Srednjih je 21, dok je u toj godini u Srbiji poslovao samo jedan preduzetnik svrstan u kategoriju "velikih preduzeća i preduzetnika", što, po Zakonu o računovodstvu podrazumeva da premašuje dva od tri kriterijuma: da ima broj zaposlenih veći od 250, godišnje poslovne prihode veće od 40 miliona evra ili vrednost ukupne aktive veću od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pema Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i iznosima naknada, najmanju eko-taksu plaćaju mikro preduzeća i preduzetnici koji se bave delatnošću sa malim uticajem na životnu sredinu, na primer – naukom, obrazovanjem, osiguranjem, sportom, ali i kockanjem i klađenjem  – samo 5.000 dinara godišnje.

Ista ova grupa firmi (mikro), u delatnostima koje imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu, kao što su sakupljanje neopasnog otpada, određeni sektori poljoprivrede, popravka i održavanje letelica, proizvodnja baterija i akumulatora, proizvodnja oružja i municije, proizvodnja ulja i masti, sladoleda, prerada mleka, ali i proizvodnja pletenih i kukičanih čarapa... plaća eko-taksu duplo više – 10.000 dinara.

Mikro firme i preduzetnici u grupi delatnosti koje najviše negativno utiču na životnu sredinu plaćaju dvostruko više od onih sa srednjim uticajem – tačno 20.000 dinara.

Pixabay

 

U te delatnosti spada rudarstvo, uzgoj životinja, proizvodnja tapeta, proizvodnja papira i kartona, proizvodnja eteričnih ulja, proizvoda od plastike, aluminujuma, bakra, snabdevanje električnom energijom, gasom i parom…

Detaljni iznosi eko-takse prema novoj uredbi

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu:

1) velika pravna lica i preduzetnici 2.000.000 dinara;

2) srednja pravna lica i preduzetnici 500.000 dinara;

3) mala pravna lica i preduzetnici 200.000 dinara;

4) mikro pravna lica i preduzetnici 20.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima srednji negativni uticaj na životnu sredinu:

1) velika pravna lica i preduzetnici 1.000.000 dinara;

2) srednja pravna lica i preduzetnici 250.000 dinara;

3) mala pravna lica i preduzetnici 100.000 dinara;

4) mikro pravna lica i preduzetnici 10.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima mali negativan uticaj na životnu sredinu:

1) velika pravna lica i preduzetnici 500.000 dinara;

2) srednja pravna lica i preduzetnici 125.000 dinara;

3) mala pravna lica i preduzetnici 50.000 dinara;

4) mikro pravna lica i preduzetnici 5.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis