Biznis vesti

Pad prodaje električnih automobila: Zašto se Evropljani vraćaju benzinu?

Komentari

Autor: Euronews

14/04/2024

-

17:11

Pad prodaje električnih automobila: Zašto se Evropljani vraćaju benzinu?
AP Photo/Michael Probst - Copyright AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Prodaja Volkswagen-ovih električnih vozila u Evropi opala je za skoro četvrtinu u prva tri meseca ove godine pošto su se potrošači vratili na benzin.

Prema najnovijim finansijskim podacima te kompanije od 10. aprila, prodaja potpuno električnih vozila opala je za 24 odsto u Evropi, dok je prodaja u Kini porasla za 91 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, sveukupno, kompanija je saopštila da je povećala isporuke vozila za tri odsto na 2,10 miliona vozila, a glavni pokretači su Kina, Južna Amerika i Severna Amerika.

"Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem porasla su za četiri odsto na 1,97 miliona jedinica, kompenzujući blagi pad od tri odsto na 136.400 potpuno električnih vozila. U ovom segmentu, snažan rast u Kini (+91 odsto) nije u potpunosti neutralisao pad u Evropi (-24 odsto)", navodi se u saopštenju kompanije.

Kako dodaju, od januara do marta primetan je pozitivan trend pristiglih porudžbina za potpuno električna vozila u zapadnoj Evropi. 

profimedia

 

"Više nego duplo više potpuno električnih modela naručeno je u odnosu na isti period prošle godine (+154 odsto), tako da banka narudžbi potpuno električnih vozila trenutno iznosi oko 160.000 vozila“, navodi se u saopštenju kompanije.

"Tržišno okruženje ostaje izazovno"

Najnovije rezultate prokomentarisala je Hildegard Wortmann, član proširenog izvršnog odbora Volkswagen-a za prodaju.

"U tržišnom okruženju koje ostaje izazovno, grupa je postigla solidne performanse isporuke u prvom kvartalu. Naš raznovrsni portfolio proizvoda nam daje neophodnu fleksibilnost da kompenzujemo fluktuacije potražnje u određenim segmentima – kao što je trenutno slučaj sa potpuno električnim vozila", rekla je ona. 

Wortmann kaže da veća zastupljenost Volkswagen-ovih potpuno električnih modela u Evropi čini da je izvršni odbor uveren da će kompanija rasti u ovom segmentu kako u regionu tako i širom sveta tokom cele godine. 

"Lansiranja više od 30 modela u svim tipovima pogona ove godine daće nam vetar u leđa u narednim mesecima“, rekla je ona.

Zašto se Evropljani vraćaju benzincima?

U februaru je Evropski parlament izglasao usvajanje novog zakona o zabrani prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine.

Novo pravilo – deo većih napora u borbi protiv klimatskih promena u EU – ubrzaće prelazak bloka na električna vozila.

Uprkos tome, prodaja električnih vozila u Evropi je opala u prvom kvartalu 2024. jer sektor i dalje ima izazove, kao što su visoka cena i nedostatak infrastrukture za punjenje, što je takođe istakao Svetski ekonomski forum u nedavnom izveštaju.

profimedia

 

"Nedavni izveštaj Ernst & Young ukazuje na pozitivne efekte koje su propisi, subvencije i podsticaji imali u smislu pokretanja usvajanja.... ali čak i sa subvencijama, troškovi su i dalje jedna od najvećih prepreka za usvajanje na masovnom tržištu. U proseku električna vozila su za više od četvrtinu skuplja od modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem, međutim, s vremenom su njihovi troškovi posedovanja niži – nešto čega kupci automobila nisu svesni, ističe Ernst & Young", navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma. 

Svetski ekonomski forum je takođe primetio kako zaostajanje u izgradnji infrastrukture za punjenje električnih automobila i dalje utiče na tržište.

"Ernst & Young predviđa da će usvajanje stati bez značajnih javnih mreža brzih punjača za one koji ne mogu da se pune kod kuće ili im je potrebna dopuna na dužim putovanjima. To će zahtevati uklanjanje birokratije, brža odobrenja lokalnih vlasti i dostupne mrežne veze iz komunalnih mreža, kaže Ernst & Young", navodi se u izveštaju.

Komentari (0)

Biznis