Biznis vesti

Republički zavod za statistiku: Inflacija u Srbiji pala u martu na 5,0 odsto međugodišnje

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

15:28

Republički zavod za statistiku: Inflacija u Srbiji pala u martu na 5,0 odsto međugodišnje
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje su u martu pale sa februarskih 5,6 odsto na 5,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Cene su u martu ove godine, u odnosu na februar, u proseku bile više za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u martu 2024, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za pet odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku veće za 1,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, statistički podaci pokazuju da je u martu ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen u grupama komunikacije od 2,9 odsto, restorani i hoteli od 0,6 odsto i zdravlje od 0,5 odsto.

Podaci RZS pokazuju da su cene proizvoda iz grupe alkoholna pića i duvan i oprema za stan i tekuće održavanje u martu 2024. u odnosu na februar bile veće za po 0,3 odsto, transport za 0,2 odsto, dok su u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i obrazovanje cene porasle za po 0,1 odsto.

Statistički podaci pokazuju da je pad cena zabeležen u grupi rekreacija i kultura od minus 0,7 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Za 18 odsto niže cene proizvođača poljoprivrede i ribarstva

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u februaru 2024 su smanjene za 18 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u februaru ove u odnosu na isti mesec 2023. najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita od minus 37,1 odsto i industrijsko bilje od minus 22,4 odsto.

Statistički podaci pokazuju i da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u februaru, u odnosu na januar 2024. godine, u proseku smanjene za 1,9 odsto.

Prema podacima RZS, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u februaru 2024. godine, u odnosu na januar, najveći uticaj na pad cena zabeležen je takođe u grupama žita od minus 3,5 odsto, ali i u grupi stoka i živina od minus 3,2 odsto.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-februar 2024. godine, u odnosu na isti period 2023, u proseku su smanjene za 17,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, podaci RZS pokazuju da je u periodu januar-februar ove godine u odnosu na isti period 2023, najveći uticaj na pad cena zabeležen u grupama žita od minus 37,9 odsto i stočni proizvodi od minus 14 odsto).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis