Biznis vesti

Mali: Srbija najkasnije sledeće godine dobija "investicioni rejting"

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2024

-

19:44

Mali: Srbija najkasnije sledeće godine dobija "investicioni rejting"
Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da očekuje da naša zemlja najkasnije sledeće godine dobije "investicioni rejting".

Naglasio je u izjavi za Tanjug da je javni dug Srbije trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

"Imali smo priliku da predstavimo ekonomske rezultate iz prethodne godine, šta smo sve u Srbiji uradili, naravno i šta planiramo da uradimo u narednom periodu. Naša ekonomija raste, to je bio važan podatak za sve one koji su učestvovali u ovoj diskusiji - prošle godine 2,5 odsto rasta, sad u februaru 5,9 odsto. Dakle, očekujemo prvi kvartal da bude 4,3 ili 4,4 odsto, a ukupno ove godine 3,5 odsto", rekao je Mali.

Dakle, uprkos globalnim izazovima, naša ekonomija raste i to je možda i prva i najvažnija poruka, naglasio je ministar Mali, koji je započeo sastanke u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke.

Istakao je da smo pri tome sačuvali makroekonomsku stabilnost i da javni dug u odnosu na BDP, na današnji dan iznosi 47,6 odsto.

"Dakle, daleko ispod nivoa Mastrihta, daleko ispod proseka evrozone, koja je negde na oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, imamo rekordno nisku nezaposlenost, a rekordno visoku zaposlenost, držimo naš deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju i imamo rekordne devizne rezerve", naveo je Mali.

"Dinar i dalje stabilan"

Ministar je naglasio da imamo i rekordne rezerve u zlatu i da je kurs dinara i dalje stabilan.

"Dakle, to su ogromni uspesi koje je srpska ekonomija uspela da napravi u poslednjih par godina i naravno, nijedan od tih uspeha nije prošao nezapaženo", naveo je Mali.

Istakao je da će danas biti veoma važni razgovori sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem i sa direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, ali i predstavnicima rejting agencije "Standard and Poor΄s".

Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA

 

"Pokušaćemo da vidimo na koji način da i dalje raste naša Srbija, u smislu da ubrzamo naš rast kada su sve privredne grane u pitanju i kako Međunarodni monetarni fond može da nam u tome pomogne. I na kraju dana možda i najvažniji sastanak, bar za mene, a to je sastanak sa S&P, jedno od tri najveće kreditne rejtinge agencije u svetu. Mi smo, Srbija, po njihovom izveštaju od pre samo dve nedelje jedan mali korak od investicinog rejtinga. Hoćemo da naprijemo i taj jedan mali korak da se pridružimo u grupi zemalja najrazvijenijih i najzdravijih ekonomija sveta", naglasio je Mali.

To je za građane Srbije, ističe, veoma važno jer su nam onda niži troškovi zaduživanja i imaćemo veći broj investitora.

Kako kaže, kada su preduzeća u pitanju biće krediti sa nižom kamatnom stopom, što znači više investicija i nova radna mesta.

"Novo zapošljavanje, veće plate, više novca u budžetu, samim tim i veće penzije. Dakle, to je za nas veoma važno i najvažniji možda cilj moje posete Vašingtonu je da vidim na koji način i koji su to tačno koraci, šta moramo da uradimo da dobijemo taj investicioni rejting što pre, ja se nadam, najkasnije već sledeće godine", rekao je Mali.

"Ubrzan rast BDP-a"

Ističe da se naše akcije i obveznice dobro trguju imajući u vidu činjenicu sve pomenute podatke.

"Hoćemo da napravimo još taj jedan mali korak za nas veoma važan i to bi bila kruna svih ekonomskih reformi koje sprovodimo, kruna svega što radimo i veliki plus i podstrek za dalji rast naše ekonomije", naglasio je Mali.

Ističe da se rast BDP-a u poslednjem kvartalu prošle godine ubrzao na 3,8-3,9 odsto, a u februaru ove godine na 5,9 odsto.

"Polako, ali sigurno naša ekonomija ubrzava. Nakon i uprkos svim izazovima od korone, energetske krize, sukoba, Ukrajini sukoba, u Gazi, Izraelu danas, dakle uprkos svemu tome raste nam ekonomija. Najvažnija stvar za naše građane i za našu Srbiju je da nastavimo da rastemo", poručio je Mali.

Istakao je da je veoma važan program Srbija 2027. i Ekspo.

"Dakle, da uložimo tih 18 milijardi evra dodatnih i u putnu i železničku infrastrukturu, kao i u inovacije i u obrazovanje, ali u zdravstvo i u kulturu, dakle u sve ono što postiže rast naše ekonomije, jer samo na takav način održavamo i rast plata i rast penzija, dajemo mogućnost da se podigne u što kraćem vremenskom periodu kvalitet života našeg građana, ali i s druge strane činimo našu ekonomiju atraktivnijom, čime je otvaramo za nove fabrike, nove investitore, nova radna mesta. I to je taj jedini održivi način razvoja jedne privrede", naveo je Mali.

Sigurna zemlja za investicije

Srbija to već par godina unazad očigledno dobro radi, kaže i dodaje da je cilj da idemo još brže u razvoju.

"Svi investitori, kada razgovaramo sa njima, kažu da je Srbija, što se njih tiče po svim indikatorima i ekonomiji zemlja sa investicionim rejtingom. S druge strane, kada pogledate naše obveznice, dakle sve se trguju imajući u vidu da je Srbija zemlja koja već praktično ima taj rejting. Dakle, sve su to preduslovi. Ono što nam samo nedostaje je formalna potvrda najmanje dve od tri najveće kreditne rejting agencije. Videću se danas sa Standard and Pursom i sa agencijom Mudis sutra. Razgovaraću sa velikim brojem investitora, tačno da vidimo šta je još neophodno da oni prepoznaju formalno sav ovaj uspeh Srbije koji smo stvorili u proteklih nekoliko godina", naveo je Mali.

Ističe da Srbija ulazi u red malog broja najrazvijenijih, najsigurnijih zemalja za investicije - najbezbednijih i najatraktivnijih.

"I to je onda, kako bih rekao, šlag na tortu za sve što smo do sada uradili, ali i veliki, veliki postrek i osnova za dalji rast naše ekonomije", naveo je Mali.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 15. aprila i traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis