Biznis vesti

U Vašingtonu počinje prolećno zasedanje MMF i Grupacije Svetske banke: U delegaciji Srbije guvernerka i ministar Mali

Komentari

Autor: Fonet

15/04/2024

-

10:36

U Vašingtonu počinje prolećno zasedanje MMF i Grupacije Svetske banke: U delegaciji Srbije guvernerka i ministar Mali
U Vašingtonu počinje prolećno zasedanje MMF i Grupacije Svetske banke: U delegaciji Srbije guvernerka i ministar Mali - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Srbije, koju čine guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, sa saradnicima, učestvovaće na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 15. do 20. aprila u Vašingtonu.

Delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF, saopštila je NBS .

U fokusu ovogodišnjeg zasedanja biće svetska ekonomska kretanja, izgledi i rizici, kao i pitanja od značaja za makroekonomsku i finansijsku stabilnost u izazovnom globalnom okruženju.

Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima sa kojima se suočava globalna ekonomija, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama sa niskim nivoom dohotka i suočavanje sa novonastalim rizicima.

Planirani su sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa MMF i Grupacije Svetske banke, a predviđeno je i da generalni direktor MMF predstavi Agendu globalne ekonomske politike.

Delegacija Srbije će imati niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom ovih institucija o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu.

Planirani su i sastanci sa brojnim investitorima radi upoznavanja sa potencijalom srpske privrede, unapređenim poslovnim ambijentom i trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija.

Predstavnici Srbije učestvovaće i na sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, kao i sastanku zatvorenog tipa sa guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi sa regionalnim ekonomskim pregledom za centralnu i istočnu Evropu, navodi NBS. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis