Biznis vesti

Međunarodni investitori u Beogradu sa Malim i guvernerkom: Upravljaju investicijama od preko 12 triliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

15:50

Međunarodni investitori u Beogradu sa Malim i guvernerkom: Upravljaju investicijama od preko 12 triliona dolara
Međunarodni investitori u Beogradu sa Malim i guvernerkom: Upravljaju investicijama od preko 12 triliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da se danas sastao sa delegacijom investitora, predvođenih predstavnicima Korporacije Bank of America, koji upravljaju investicijama od preko 12 triliona dolara.

"Oni su u poseti regionu Zapadnog Balkana, interesuju se za naše makroekonomske performanse, mogućnosti i perspektive, a mi im dugujemo zahvalnost što pokazuju interesovanje za srpske obveznice", napisao je on na svom instagram nalogu.

Mali je naveo i da je Srbija na mapi investitora i da je to ono na čemu je marljivo rađeno u prethodnoj deceniji.

"Ulaganjem u naše državne hartije od vrednosti institucionalni investitori pokazuju poverenje da će naša zemlja nastaviti da raste i razvija se, da je perspektivna za ulaganje, da je zemlja koja zavređuje njihovu pažnju", napisao je ministar.

Kako kaže, veliki "vetar u leđa", našoj zemlji daju i pozitivni signali da Srbija konačno dobije i formalno investicioni rejting, jer je to nivo gde nas investitori već dugo, neformalno, svrstavaju, a koji smo zaslužili i koji ćemo opravdati.

 

 

"Saglasni su da je Srbija po svim parametrima već zemlja sa investicionim rejtingom, iako mi marljivo radimo da i zvanično dođemo do toga. To će ubrzati investicije, doprineti otvaranju novih fabrika i radnih mesta i dodatno poboljšati imidž naše zemlje", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima i prošlogodišnjih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija su potvrda da idemo u dobrom pravcu.

"Naša posvećenost evropskom putu se nikada nije preispitivala, odlučno nastavljamo sa daljim reformama i očekujemo da nastavimo da obaramo ekonomske rekorde", naglasio je ministar finansija i dodao da svakoga dana Srbija dobija potvrdu da investitori to vide i cene.

"Uspešna saradnja Srbije sa međunarodnim ulagačima"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se danas sa međunarodnim investitorima u organizaciji Banke Amerike (Bank of America), u okviru njihove posete zemljama Zapadnog Balkana.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Zapažen broj investitora iz celog sveta - od Australije i Singapura, preko Dubaija, Helsinkija i Londona, sve do Bostona, danas je imao priliku da se direktno i detaljnije upozna sa rezultatima koje Republika Srbija postiže na ekonomskom planu, saopštila je NBS.

Tom prilikom, guvernerka je istakla da je dugoročna uspešna saradnja Srbije sa međunarodnim ulagačima, jedan od preduslova za dalji održivi rast i uspeh naše zemlje, a da poverenje koje oni svojim ulaganjem kako u obveznice na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, ali i strane direktne investicije, već godinama ukazuju, Srbiju obavezuje na dodatnu odgovornost, mudrost u pristupu i vođenju domaće ekonomije, kao i nastavak obezbeđivanja izvesnog, sigurnog i stabilnog okruženja za ulaganje.

"Primetno je da je tokom poslednjih godina Srbija sve prisutnija u analizama i izveštajima međunarodnih analitičara, a poruke koje se šalju investitorima o povoljnosti ulaganja u srpsku aktivu pružaju snažnu podršku i naš glas u svetu. Kada druga najveća američka banka ukaže da 'srpske obveznice sijaju' (Serbian bonds shine), onda to prenesu i ugledne strane medijske kuće, pročitaju mnogi investitori, a nama predstavlja potvrdu da radimo dobar posao. Sastanci poput današnjeg su prilika da strani investitori vide i dožive Srbiju na pravi način i uvere se koliko posvećeno i ozbiljno obavljamo svoj posao, što dodatno jača našu saradnju", istakla je Tabaković.

Komentari (0)

Biznis