Biznis vesti

EPS: Reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" - dragulj Elektroprivrede Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

17:07

EPS: Reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" - dragulj Elektroprivrede Srbije
EPS: Reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" - dragulj Elektroprivrede Srbije - Copyright Tanjug/EPS/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno započeta revitalizacija reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta" doneće dodatnu sigurnost našem elektroenergetskom sistemu, većoj pouzdanosti i produženju radnog veka "zlatne rezerve" u sistemu Elektroprivrede Srbije, rekao je danas v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, koji je sa izvršnim direktorima obišao radove na revitalizaciji RHE "Bajina Bašta".

Radovi na prvom agregatu su počeli 1. aprila i očekuje se da će biti završeni krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine.

Projekat sanacije i adaptacije agregata obuhvata revitalizaciju mašinske i elektro opreme, kontrolnog sistema agregata, kao i sistema pobude i električnog kočenja.

Ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra, saopštio je EPS.

"Reverzibilne hidroelektrane su u samom vrhu prioriteta kada su u pitanju obnovlјivi izvori energije, kako zbog proizvodnje, tako i zbog skladištenja električne energije. Jedina reverzibilna hidroelektrana u sastavu EPS Bajina Bašta je važna rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom perioda povećane potrošnje struje ili prilikom sušnih perioda. U prethodne 42 godine rada RHE Bajina Bašta potvrdila je opravdanost izgradnje, jer je sa rezervom struje deponovanom u akumulaciji u Zaovinama doprinosila sigurnom snabdevanju električnom energijom", naglasio je Živković.

Tanjug/EPS/Danilo Mijatović

 

Direktor za proizvodnju energije u Drinsko-Limskim HE Dušan Trišić je rekao da su početku revitalizacije prethodile neophodne mere obezbeđenja kako bi agregat bio u stanju mirovanja i u uslovima za bezbedan rad.

"Rotor težine 450 tona je izvađen 11. aprila, spušten na montažni prostor mašinske sale RHE Bajina Bašta, a narednih dana biće završeni i demontažni radovi", rekao je Trišić.

Posle više od četiri decenije, Srbija će dobiti još jednu reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica".

Do kraja godine biće završena priprema tehničke dokumentacije, a sledeće godine započeće izvođenje pripremnih radova.

"Reverzibilna hidroelektrana Bistrica jedan je od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće promenjivih obnovljivih izvora energije. EPS prepoznaje reverzibilne hidroelektrane kao najpogodnije, a projekat reverzibilne HE Bistrica kao odličnu opciju imajući u vidu nivo razvoja dokumentacije, kao i karakteristike samog projekta. Značaj RHE Bistrica ogleda se u kapacitetu za skladištenje energije, koji omogućava balansiranje sistema proizvodeći električnu energiju onda kada je ona najpotrebnija", istakao je Živković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis