Biznis vesti

Handanović u Londonu sa izvršnim direktorom UK Export Finance o saradnji: Prioriteti HE Bistrica i Đerdap 3

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

20:35

Handanović u Londonu sa izvršnim direktorom UK Export Finance o saradnji: Prioriteti HE Bistrica i Đerdap 3
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Londonu sa izvršnim direktorom UK Export Finance Timom Ridom o mogućnostima za saradnju na finansiranju projekata u oblasti energetike u Srbiji.

UK Export Finance je agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja okuplja više stotina kompanija iz sektora bankarstva i finansijskih usluga iz te zemlje, a glavna tema sastanka je bila mogućnost finansiranja projekata izgradnje reverzibilnih hidroelektrana, solarnih elektrana i skladišta energije.

"Reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 su među prioritetnim projektima u našem energetskom sektoru koji treba da obezbede nesmetanu integraciju velikih kapaciteta iz OIE, što je ključno za ubrzanu energetsku tranziciju Srbije", navela je ministarka.

Naglasila je da uporedo sa izradom neophodnih studija i tehničke dokumentacije, razgovaraju sa svim partnerima zainteresovanim za učešće u finansiranju ovih projekta, kako bi obezbedili da realizacija tog velikog projekta bude maksimalno efikasna. 

"Do kraja decenije očekujemo 2.000 novih zelenih megavata na mreži, među kojima je izgradnja samobalansirajućih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW. Planirane investicije su, prema Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine, u energetski sektor u narednih 10 godina oko 15 milijardi evra i da bismo ih realizovali potrebni su nam pouzdani partneri", navela je Đedović Handanović.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

Predstavnici UK Export Finance upoznali su ministarku rudarstva i energetike sa prednostima saradnje i finansiranja koje ta agencija nudi. 

Dodali su da Velika Britanija ima zaokružen lanac vrednosti kojim može da podrži energetsku tranziciju u Srbiji, kao iskustvo i dobru saradnju sa Srbijom na velikim infrastrukturnim projektima u prethodnim godinama.

Ministarka je podsetila i da je prošle godine potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Velike Britanije. 

"Potpisani Memorandum daje osnov za produbljivanje naše saradnje u energetskom sektoru, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije, ali i energetske efikasnosti, vodoničnih tehnologija i generalno, diversifikaciji snabdevanja energentima. Imajući u vidu rast robne razmene između dve zemlje u poslednjih deset godina, posebno rast izvoza, kao i značajno prisustvo britanskih investitora u Srbiji, verujem da je proces energetske tranzicije prilika i u ovoj oblasti vidimo veće prisustvo kompanija iz ove zemlje", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da će Srbija biti domaćin i specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja je prilika za dalje produbljivanje saradnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis