Biznis vesti

Er Srbija pojačava flotu: Dva dodatna širokotrupna aviona stižu do kraja godine u nacionalnu avio-kompaniju

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2024

-

14:06

Er Srbija pojačava flotu: Dva dodatna širokotrupna aviona stižu do kraja godine u nacionalnu avio-kompaniju
Tanjug/Air Serbia - Copyright Tanjug/Air Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je danas da će dva dodatna širokotrupna aviona A330-200 stići do kraja ove godine, kao i da će nacionalna avio-kompanija do dve nove destinacije u Kini početi da saobraća u oktobru i decembru.

Marek je rekao da su dodatna dva A330-200 osigurana i da kompanija prvi sledeći avion već interno označava po prvoj sledećoj registraciji za širokotrupne letelice, ali da će odluka o troslovnoj kombinaciji biti na Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

"Očekujemo Romeo Deltu, kako ga trenutno interno zovemo, u Beogradu krajem jula, početkom avgusta. Ne mogu trenutno dati precizniji datum jer on zavisi od radova na pripremi aviona za saobraćaj, ali svakako znamo da avion ulazi u hangar radi tehničkih radova 1. jula", rekao je on u intervjuu za portal Tango Six. 

Kako je objasnio, najkompleksniji deo radova je stajni trap i za te radove je kompanija od koje se iznajmljuju avioni rezervisala slot u Lufthanza Tehnici, ali kao što se videlo prošle sezone, svašta može da se dogodi pa zato nije zahvalno govoriti o fiksnim datumima.

Marek ističe da bi drugi A330 trebalo da dođe u oktobru, najkasnije u novembru ove godine. 
Govoreći o početku saobraćaja na dve nove destinacije Er Srbije u Kini posle Tjenđina - Šangaja i Guangdžoua, Marek je kazao da se očekuje da će kompanija do kraja juna dobiti slotove i druge neophodne dozvole, precizirajući da će jedna linija biti otvorena u oktobru, a druga u decembru i da će naknadno biti objavljeno koja linija u kom mesecu, u zavisnosti od odobravanja slotova.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Marek je rekao i da će nacionalna avio-kompanija imati i bolju organizaciju saobraćaja u julu i avgustu, kada se tradicionalno očekuje najveći broj putnika.

"Er Srbija će u piku ovogodišnje letnje sezone unaprediti pristup planiranju i rezervnim kapacitetima na osnovu lekcija od prošle godine.Nećemo najavljivati nove destinacije dok letelice na kojima baziramo te nove destinacije nisu fizički u Beogradu", rekao je on.

Marek je naveo i da je nacionalna avio-kompanija objavila pre par dana i poslednje korake za formiranje "joint venture" kompanije za opsluživanje aviona sa globalnim gigantom u ovom biznisu, sa kompanijom "Menzies Aviation". 

Kako ističe, suvlasništvo u kompaniji pomoći će Er Srbiji da kontroliše poslovanje zajedničkog entiteta i tako sprečiti da se ponove prošlogodišnji izazovi, na koje kompanija tada nije mogla da utiče.

"Beogradski aerodrom će nastaviti da raste kroz nadogradnju infrastrukture i nadamo se da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se ograničili negativni uticaji na putnike i obezbedilo bezbedno i neometano funkcionisanje, bez uticaja na naše operacije, jer je taj deo van naše kontrole", rekao je on.

Marek je najavio i da će Er Srbija ponovo pokrenuti svoj kadet program za pilote u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis