Biznis vesti

Oglasila se Jura povodom obustave rada: Organizatori nisu zaposleni u fabrici, zloupotrebljavaju pravo na štrajk

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

13:55

Oglasila se Jura povodom obustave rada: Organizatori nisu zaposleni u fabrici, zloupotrebljavaju pravo na štrajk
Oglasila se Jura povodom obustave rada: Organizatori nisu zaposleni u fabrici, zloupotrebljavaju pravo na štrajk - Copyright Printscreen YouTube/ Al Jazeera Balkans

veličina teksta

Aa Aa

Fabrika "Jura" u Leskovcu danas je saopštila da se trenutno suočava sa "nezakonitim pritiscima lica koja i nisu zaposleni kompanije", odnosno organizatorima štrajka koji, kako tvrdi, zloupotrebljavaju pravo na štrajk postavljajući ultimativne i nerealne uslove poslodavcu.

Radnici fabrike "Jura" nakon nekoliko štrajkova upozorenja najavili su za danas generalni štrajk, a deo radnika je jutros bio ispred proizvodnog pogona. 

U "Juri" navode da je poslodavac do sada inicirao dva pregovaračka sastanka, a da je štrajkački odbor neosnovano napustio pregovarački sastanak u petak, pre nego što je i počeo, bez ikakvog obrazloženja, navodeći u medijima kao razlog "da Kompanija nije imenovala pravnika za Pregovarački tim", uprkos tome što su, kako navodi fabrika, u Pregovaračkom timu kompanije dva pravnika, i uprkos tome što niti jednom zakonskom odredbom nije određeno koje bi profesije morali biti članovi pregovaračkog tima.

Dodaju da je na jučerašnjem pregovaračkom sastanku koji je inicirala kompanija, uprkos jasnom obrazlaganju kompanije da se na pojedinim zahtevima već uveliko radi na zahtev Saveta zaposlenih, a da je ostale zahteve nemoguće uvažiti "do 16 časova", kako su tražili organizatori štrajka, organizatori štrajka izneli su jasan stav da će nastaviti sa štrajkom dok im se svi zahtevi ne ispune.

"Kompanija Jura kontinuirano radi na poboljšanju prava zaposlenih i uslova rada u kompaniji jer je i sama zainteresovana da ljudi u lokolanoj zajednici zasnuju radni odnos upravo u Juri. Uprkos vrlo negativnoj slici o Kompaniji koja egzistira isključivo zahvaljajući kontinuranim iznošenjem neistina od strane pojedinih lica, Kompanija Jura ne krši ljudska i radnička prava i posluje u skladu sa propisima Republike Srbije, pod tržišnim uslovima, i zapošljava vredne i radne ljude koji su plaćeni za svoj rad u skladu sa zakonom i opštim akima poslodavca", navodi se u saopštenju.

Kompanija navodi da u toj fabrici ne štrajkuju "zaposleni u Juri" već deo članova Sindikalne organizacije koji ne postupaju u skladu sa Zakonom o štrajku.

"Tako je štrajku u sva tri navrata pristupilo oko 150 zaposlenih, od 3.200 zaposlenih koliko je zaposleno u Kompaniji Jura u Leskovcu. Kompanija je dobila nebrojano mnogo zahteva i pritužbi zaposlenih koji nisu u obustavi rada, a koje svedoče o vređanju i prozivanju od strane učesnika o štrajku, kao i o činjenici da velika većina zaposlenih ne podržava ultimativni štrajk kao način borbe za poboljšanje ljudskih prava", piše u saopštenju.

U Juri navode da se postavlja pitanje da li je cilj organizatora štrajka da, ukoliko poslodavac nije u mogućnosti da ispuni štrajkačke zahteve, treba da prestane sa proizvodnjom u Leskovcu.

"Kompanija oštro usuđuje ultimatume i nezakoniti štrajk koji se trenutno odvija u Kompaniji, i smatra da se, radi postizanja zajedničkih ciljeva, mora sesti i realno razgovarati. Kompanija će preduzeti sve zakonom dozvoljena sredstva zbog brojnih nezakonitosti u postupanju organizatora štrajka", zaključuju u Juri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis