Biznis vesti

Ministarstvo finansija Crne Gore: Račun bez QR koda ne mora da se plati

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

09:47

Ministarstvo finansija Crne Gore: Račun bez QR koda ne mora da se plati
Ministarstvo finansija Crne Gore: Račun bez QR koda ne mora da se plati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore počelo je kampanju suzbijanja nelegalnog poslovanja u kojoj obaveštavaju građanje i turiste o tome da račune bez QR koda ne moraju da plate. Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u zemlju dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanja podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave.

Nepravilnosti i slučajevi neizdavanja fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na telefon 19707 i na internet portalu budiodgovoran.me, navodi se u saopštenju.

U sklopu kampanje preko medija se građanima obratio i ministar Milojko Spajić koji je rekao da je Crna Gora na vrhuncu veoma uspešne turističke sezone koja je jedan od najvažbnijih prihoda te države.

"Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun plaćaju porez, od koga mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje, i socijalno staranje", rekao je ministar Spajić.

Svi koji ne plaćaju porez, kradu od građana


On je upozorio da svi koji naplaćuju usluge bez fiskalinog računa na taj način kradu od građana.

"QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun", istakao je ministar Spajić.

Crna Gora je zbog prošlogodišnje loše politike upravljanja granicama doživela katastrofalan ekonomski pad, a sve to nakon rekordne turističke 2019. godine, napominje crnogorsko Ministarstvo finasija i socijalnog staranja. Podseća da je ministar Spajić više puta u javnosti naglasio da je budžetom planirano da ove godine sezona bude bar na nivou 65 procenata od te rekordne.

U poslednjim izveštajima Nacionalne turističke agencije protekle nedelje u Crnoj Gori boravilo je 192.000 turista, što je gotovo isti broj kao rekordne 2019. godine, naglašava se u saopštenju.

Preporuka za vas

Novi izgled fiskalnih računa - Poreska uprava objavila vodič za e-fiskalizaciju
Mali: Deo garatne šeme DFC od 400 miliona dolara biće dostupan privrednicima do kraja godine
Mali objavio kome sve i kada sleduje državna pomoć u avgustu i septembru

Komentari (0)

Biznis