Biznis vesti

Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

17:04

Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima
Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede - Copyright Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović postigao je na današnjem sastanku načelni dogovor sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara i to u vezi sa otkupnom cenom, formiranjem Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, pojačanom kontrolom izvoza maline i rekonfiguracijom podsticaja iz državnog budžeta. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, odnosno da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača. 

Učesnici sastanka su se saglasili i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Milutin Živković ispred Saveza "Srpska malina" Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja "Miker" Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja "Spas" Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara "Vilamet" Arilje, Živan Marković iz preduzeća "Žileks - trgovina" Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara "Breza" Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća "Coja promet" i Boban Mikić ispred preduzeća "Aleksinac". 

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije Marijan Rističević. 

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline", navodi se u saopštenju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis