Biznis vesti

Američki tužioci preporučuju Ministarstvu pravde da se Boing krivično goni

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

11:25

Američki tužioci preporučuju Ministarstvu pravde da se Boing krivično goni
Američki tužioci preporučuju Ministarstvu pravde da se Boing krivično goni - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Federalni tužioci preporučili su Ministarstvu pravde SAD da protiv vodećeg svetskog proizvođača aviona Boinga bude pokrenut krivični postupak nakon što je ta kompanija navodno prekršila sporazum o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dve avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine, saznaje CBS Njuz.

Preporuka tužilaca Ministarstvu pravde ne predstavlja konačnu odluku, a ministarstvo ima rok do 7. jula da obavesti federalni sud o svojoj odluci.

Boing je ranije ovoga meseca saopštio, povodom optužbi Ministarstva pravde SAD da je prekršio sporazum o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine da te optužbe nisu tačne, rekla su dva dobro obaveštena izvora za CBS.

Izvori su naveli da je Boing svoj odgovor na optužbe dostavio nakon što su tužioci rekli federalnom sudiji u američkoj državi Teksas u maju da je kompanija prekršila sporazum koji bi trebalo da dovede do odustajanja od krivičnih prijava Ministarstva pravde SAD u vezi sa dve nesreće aviona 737 Max 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi, a tužioci su rekli da Boing nije uspostavio dovoljne mere za poštovanje propisa.

Boing je imao rok do 13. juna da se suprotstavi tvrdnjama Ministarstva pravde.

Kompanije i federalna vlada postigli su u januaru 2021. godine dogovor prema kojem je kompanija pristala da plati nagodbu u iznosu od 2,5 milijardi dolara i da se pridržava određenih odredbi u zamenu da Ministarstvo pravde odustane od optužbe nakon tri godine.

Taj trogodišnji period trebalo je da istekne u julu.

Međutim, prošlog meseca, federalni tužioci su rekli da je "Boeing" "prekršio svoje obaveze" na osnovu sporazuma o odloženom krivičnom gonjenju.

U januaru, vrata kabine "Boeinga 737-Max 9", koji je leteo za "Alaska Airlines", eksplodirala su nekoliko minuta nakon poletanja iz Portlanda u američkoj državi Oregon.

Izvor je rekao za CBS u martu da tužioci razmatraju da li bi bilo šta što je dovelo do eksplozije ili doprinelo eksploziji moglo da utiče na sporazum o odloženom krivičnom gonjenju.

U izveštaju uzbunjivača, zaposlenog u Boingu Sema Mohavka, iz juna izražava se zabrinutost da je ta kompanija koristila neispravne delove u konstrukciji svojih mlaznjaka.

Još jedan uzbunjivač, bivši menadžer za kvalitet Santjago Paredes, rekao je da je bio pod pritiskom da umanji probleme koje je otkrio dok je pregledao trup aviona, deo koji je eksplodirao u januaru.

Generalni direktor Boinga Dejvid Kalhun bio je saslušan u Senatu SAD prošle sedmice kada je rekao da je kompanija "daleko od savršene", ali je tvrdio da je posvećena tome da svaki zaposleni oseća obavezu da javno govori o problemima koji postoje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis